Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 12 december 2017

Så gör du hemgjorda polkagrisar

Hemgjorda polkagrisar är fantastiskt festligt och gott. Med lite tid och pysslande gör du julens godaste godis hemma i ditt kök.

 Ge bort hemgjorda polkagrisar i julklapp eller förgyll det egna gottbordet.
Ge bort hemgjorda polkagrisar i julklapp eller förgyll det egna gottbordet. FOTO: Istock

Polkagrisar hör julen till och precis som med så mycket annat blir de allra godast hemgjorda. Och du kommer garanterat komma i julstämning när du gör dem! Bakar du tillsammans med barn, tänk på att se upp med värmen då det upphettade sockret blir extremt varmt.

Här är bästa receptet på egna polkagrisar. Räkna med att det tar cirka 90 minuter.

Utrustning:

  • Latexhandskar, värmetåliga
  • 2 degskrapor, inoljade
  • 1 sax, inoljad

Läs också: Julens allra bästa godisrecept!

Egna polkagrisar

Skriv ut

Ingredienser:

  • 1 kg (cirka 11 dl) strösocker
  • 4 dl vatten
  • 2 tsk ättiksprit
  • 20-25 droppar pepparmyntsolja
  • Röd hushållsfärg
  • Matolja, naturell

Gör så här:

  1. Blanda socker, vatten, ättiksprit i en rostfri kastrull med tjock botten. Rör om då och då under uppkokning. Låt koka tills vätskan nått en temperatur på 145 grader.
  2. Ta kastrullen från värmen och tillsätt pepparmyntsoljan.
  3. Olja in ett värmetåligt bakunderlag, till exempel en marmorbänk eller bakmatta av silikon med neutral olja.
  4. Dela upp smeten. Häll ca 3/4 av massan på bakunderlaget och spara 1/4 i kastrullen. Låt massan svalna något och vik in kanterna mot mitten med hjälp av stekspade eller inoljade degskrapor.
  5. Droppa i hushållsfärgen i kastrullen och blanda in den med sked.
  6. När den vita massan svalnat till cirka 90 grader är det dags att börja arbeta med den. Använd skyddshandskar som tål värme. Knåda massan för att få in luft i den.
  7. Gör en tjock rulle av den vita massan. Ta den röda massan ur kastrullen, dela i tre delar och forma till rullar.
  8. Placera de röda rullarna jämnt ovanpå den vita rullen.
  9. Dela den stora rullen till mer lättarbetade längder, cirka 15 cm. Tvinna och snurra så att det blir ett spiralformat mönster.
  10. Forma polkagrisarna som du vill ha dem. Gör käppar, kringlor, klipp med en inoljad sax till karameller eller gör klubbor med hjälp av rena glasspinnar. OBS: Jobba snabbt så att smeten inte stelnar. Låt svalna.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen