Recept 12 december 2017
Så gör du hemgjorda polkagrisar
Hemgjorda polkagrisar är fantastiskt festligt och gott. Med lite tid och pysslande gör du julens godaste godis hemma i ditt kök.
Polkagrisar hör julen till och precis som med så mycket annat blir de allra godast hemgjorda. Och du kommer garanterat komma i julstämning när du gör dem! Bakar du tillsammans med barn, tänk på att se upp med värmen då det upphettade sockret blir extremt varmt.
Här är bästa receptet på egna polkagrisar. Räkna med att det tar cirka 90 minuter.
Utrustning:
- Latexhandskar, värmetåliga
- 2 degskrapor, inoljade
- 1 sax, inoljad
Läs också: Julens allra bästa godisrecept!
Egna polkagrisar
Skriv ut
Ingredienser:
- 1 kg (cirka 11 dl) strösocker
- 4 dl vatten
- 2 tsk ättiksprit
- 20-25 droppar pepparmyntsolja
- Röd hushållsfärg
- Matolja, naturell
Gör så här:
- Blanda socker, vatten, ättiksprit i en rostfri kastrull med tjock botten. Rör om då och då under uppkokning. Låt koka tills vätskan nått en temperatur på 145 grader.
- Ta kastrullen från värmen och tillsätt pepparmyntsoljan.
- Olja in ett värmetåligt bakunderlag, till exempel en marmorbänk eller bakmatta av silikon med neutral olja.
- Dela upp smeten. Häll ca 3/4 av massan på bakunderlaget och spara 1/4 i kastrullen. Låt massan svalna något och vik in kanterna mot mitten med hjälp av stekspade eller inoljade degskrapor.
- Droppa i hushållsfärgen i kastrullen och blanda in den med sked.
- När den vita massan svalnat till cirka 90 grader är det dags att börja arbeta med den. Använd skyddshandskar som tål värme. Knåda massan för att få in luft i den.
- Gör en tjock rulle av den vita massan. Ta den röda massan ur kastrullen, dela i tre delar och forma till rullar.
- Placera de röda rullarna jämnt ovanpå den vita rullen.
- Dela den stora rullen till mer lättarbetade längder, cirka 15 cm. Tvinna och snurra så att det blir ett spiralformat mönster.
- Forma polkagrisarna som du vill ha dem. Gör käppar, kringlor, klipp med en inoljad sax till karameller eller gör klubbor med hjälp av rena glasspinnar. OBS: Jobba snabbt så att smeten inte stelnar. Låt svalna.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.