Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 13 december 2017

Gör saffransburgare med ädelost & picklad rödlök

De här miniburgarna är galet goda. Perfekta till glöggen eller som en smårätt med härlig julsmak.

 Saffransburgare i miniformat är en riktigt härlig smårätt i juletider.
Saffransburgare i miniformat är en riktigt härlig smårätt i juletider. FOTO: Thomas Hjerten LRF Media

De här små ljuvligt solgula miniburgarna smakar alldeles fantastiskt. Osten och rödlöken fulländar skapelsen som garanterat blir en snackis på kalaset.

Tänk på att brödet ska jäsa i 40+30 minuter och att den picklade löken ska stå till sig i en timme.

Läs också: Julmaten – här är Lands bästa recept

Saffransburgare med ädelost & picklad rödlök

Skriv ut

Ingredienser

  • Hamburgerbröd
  • 50 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 15 g jäst
  • 1 tsk strösocker
  • ½ tsk salt
  • 1 pkt (½ g) saffran
  • 5 dl vetemjöl
  • Garnering
  • 1 ägg, uppvispat
  • ½ msk vallmofrön, blå eller vita
  • Picklad rödlök
  • 1 rödlök
  • ½ dl ättiksprit, 12 procent
  • 1 dl strösocker
  • 1 ½ dl vatten
  • 1 lagerblad
  • 4 svartpepparkorn
  • Hamburgare
  • 1 ägg
  • ½ dl ströbröd
  • 1 msk mjölk
  • ½ tsk salt
  • ½–3/4 tsk svartpeppar, grovmalen
  • ½ gul lök, riven
  • 500 g köttfärs
  • Tillbehör
  • ädelost i tunna skivor

Gör så här

  1. Hamburgerbröd: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm vätskan fingervarm.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i vätskan.
  3. Tillsätt strösocker, salt och saffran samt det mesta av vetemjölet. Arbeta degen i maskin i 7–10 minuter eller för hand i 15 min. Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den lätt och dela den i 15 bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön. Grädda bröden mitt i ugnen i 5–7 minuter. Låt dem svalna på galler.
  6. Picklad lök: Skär löken tunt, gärna med en mandolin. Koka upp ättiksprit, strösocker och vatten i en kastrull. Låt lagen svalna. Häll den över löken, lagerblad och svartpepparkorn. Låt det stå och dra i minst 1 timmar.
  7. Hamburgare: Blanda ihop ägg, ströbröd, mjölk och kryddor i en skål. Tillsätt löken samt köttfärsen och blanda ordentligt.
  8. Forma 15 små, platta hamburgare. Smält smör i en stekpanna och stek hamburgarna.
  9. Servering: Halvera bröden och fyll dem med hamburgare, ädelost och picklad rödlök.

Recept: Eva Nordlinder

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen