Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 17 januari

Gräddbakad spetskål med smörstekt karljohanssvamp

Spetskål är alldeles underbar - året om! Gräddbakad tillsammans med svamp blir den alldeles extra underbar. Pröva själv!

 Spetskål, grädde och svamp – vilken underbar kombination.
Spetskål, grädde och svamp – vilken underbar kombination. FOTO: Martin Nordin

Receptet kommer från boken Kålkokbok (Bookmark, 2023) som gjorts av Pelle Bergström, Martin Nordin och Victoria Nordström. Boken innehåller en massa härliga recept och även texter om kål – läsvärt!

Gräddbakad spetskål med smörstekt Karljohansvamp

Skriv ut

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 stor spetskål
  • 2 msk smör
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1⁄2 tsk vitvinsvinäger
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl svamp- eller grönsaksbuljong
  • 5 dl grädde
  • 200 g färsk karljohanssvamp
  • 2 msk varmpressad rapsolja
  • salt och svartpeppar
  • en god olivolja
  • färska örter, som oregano och timjan

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Dela spetskålen på längden. Lägg smöret i en medelvarm stekpanna. Stek kålen med snittytan nedåt i cirka 5 minuter, tills den börjar bli mjuk. Plocka upp den och lägg åt sidan.
  3. Finhacka schalottenlök och vitlök. Lägg schalottenlöken i pannan och fräs på medelvärme utan att den tar färg. Tillsätt vitlöken och stek ett par minuter till. Häll på vinägern och låt koka ihop några minuter. Tillsätt sedan vinet, buljongen och grädden och låt det reducera till hälften.
  4. Skiva den stekta spetskålen i cirka 2 centimetertjocka skivor och lägg den med snittytan nedåt i en ugnssäker form. Sila gräddsåsen genom en finmaskig sil, över kålen. Salta lätt och baka spetskålen i 30 minuter i mitten av ugnen.
  5. Skiva svampen tunt under tiden. Hetta upp oljan i en stekpanna tills den börjar ryka. Lägg i svampen och stek den hårt på båda sidor. Den ska få färg och bli krispig. Salta och peppra efter smak.
  6. Lägg upp spetskålsskivor i en djup tallrik. Häll på gräddsås och toppa med svamp, några droppar god olivolja och färska kryddor.

Recept och foto: Pelle Bergström, Martin Nordin och Victoria Nordström

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen