Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 24 mars

Gräddig fisksoppa

En gräddig fisksoppa kan vara hur god som helst och den är versionen är utomordentligt god! Det är mästerkocken Tareq Taylor som står för receptet och den passar perfekt till en fin söndagsmiddag eller när du bjuder vännerna på fredagshäng.

KAMPANJ: Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se

 Supergod soppa som smakar rejält av fisk och dill.
Supergod soppa som smakar rejält av fisk och dill.

Tareq Taylor behöver ingen närmare presentation och här är hans recept på en gräddig fisksoppa, lysande smaker som får djup av grönsakerna och grädden. Välj gärna Från Sverige-märkt grädde så vet du att den kommer från svenska gårdar. Receptet kommer från kokboken ”Middag i en gryta” av Tareq Taylor och Peter Carlsson.

Tareq tips:

”Den här soppan toppar jag med dillvipporna. Stjälkarna finhackar jag och använder tillsammans med övriga grönsaker till soppans bas. Tänk på att örternas stjälkar ofta ger mer smak än själva bladen.”

Gräddig fisksoppa

Skriv ut

Ingredienser (4 portioner)

  • 200 g torskfilé
  • 200 g laxfilé
  • 10 cm purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 morötter
  • 1 fänkål
  • 1 knippe dill
  • 500 g fast potatis
  • 1 kuvert saffran (1⁄2 g)
  • 1 1⁄2 dl torrt vitt vin
  • 1 liter fiskbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 1–2 tsk salt
  • rapsolja till stekning
  • Till servering:
  • aioli

Gör så här:

  1. Skär torsk och lax i stora bitar.
  2. Dela och skölj purjolöken under rinnande kallt vatten. Strimla den fint.
  3. Skala och finhacka vitlöken.
  4. Skala morötterna och skär dem i 1×1 cm stora tärningar.
  5. Dela och skiva fänkålen tunt (lägg undan lite till garnering).
  6. Plocka dillvipporna och spara dem.
  7. Strimla dillstjälkarna.
  8. Skala potatisen och skär i cirka 2 × 2 cm stora tärningar.
  9. Stek alla grönsaker på medelvärme i olja i en gryta utan att det tar färg, i cirka 5 minuter. Tillsätt saffran mot slutet.
  10. Häll i vin, buljong och grädde och låt alltihop koka tills potatisen är klar, i cirka 15 minuter.
  11. Smaka av med salt, lägg i fisken och sjud försiktigt i 3–5 minuter eller tills fisken är klar.
  12. Servera soppan med en klick aioli i varje tallrik och toppa med lite fänkål och dillvippor.

Recept: Tareq Taylor Foto: Peter Carlsson

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen