Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 2 oktober 2018

Gräddstuvad kål i gott höstsällskap

Gräddstuvad kål är en enkel festrätt att servera med fluffigt potatismos eller med färsbiff på lamm eller vilt.

 Särskilt de grova delarna av rå kål bjuder på en viss beska, men efter tillagning blir smakerna mjukare.
Särskilt de grova delarna av rå kål bjuder på en viss beska, men efter tillagning blir smakerna mjukare. FOTO: Katarina Ekeström

Kålens lilla beska kan tämjas med sötman i en klick honung eller i sällskap av ett äpple. Prova också kål och torkade fikon eller russin, gärna ihop med hassel- eller valnötter.

Sälta möter också upp mot ett aningen bittert kålsting. Särskilt gott är bacon som dessutom bjuder på fett, ytterligare en av kålens vänner. Brynt smör eller grädde och kål är fantastiskt. Fett och umami finns i perfekt kålkombination i ost, till exempel präst- eller västerbottensost.

Kålens bästa örtkompis heter förresten timjan och en nära smakvän från grönsakslandet är lök i alla former.

Läs också: Färsk vitkål med senapssås och finkorv – vilken höjdare!

Gräddstuvad kål i gott höstsällskap

Skriv ut

Ingredienser: (4-6 personer)

  • 1 litet huvud savoykål
  • 4 små gula steklökar
  • 2 små svenska äpplen
  • 2 ½ dl grädde
  • ½ dl hela hasselnötter
  • 1 pkt bacon
  • 2 kvistar persilja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Skär kålen i tunna klyftor. Skala och dela de små lökarna på mitten. Större lök skärs i en halv centimeter tjocka skivor. Kärna eventuellt ur äpplena och skär dem i klyftor.
  2. Stek kål och lök på medelvärme till fin färg. Lägg i äppelklyftorna efter en stund. Salta lätt och häll på grädden. Låt småputtra.
  3. Rosta hasselnötterna några minuter i torr pannan. Häll upp nötterna och lägg i baconet som steks knaprigt. Låt rinna av på papper och skär i små bitar.
  4. När kålen känns mjuk ska baconet strös över tillsammans med nötter och finhackad persilja. Smaka av med salt och peppar.
  5. Rätten passar att ätas tillsammans med ett gott potatismos eller vid sidan av en god färsbiff.

Recept: Katarina Ekeström

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen