Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 1 oktober 2018

Gräddstuvad purjolök med dragon och citron

Fräst i smör och täckt med vispgrädde blir purjolöken ett gott tillbehör på tallriken. Smaksätt med lite citron och dragon och du har en ny favorit.

 Färsk dragon ger stuvningen lite sting.
Färsk dragon ger stuvningen lite sting. FOTO: Drbouz

Purjolök är en riktig finlök som innehåller C- och A-vitamin och som dessutom har antiinflammatoriska egenskaper. Purjo har lång utvecklingstid och kräver förkultivering, vill ha lätt men näringsrik jord och trivs med täckodling.

Löken behöver kupas för att bli blek och mjäll, kan växa långt inpå hösten och tål kyla bra. Enklast förvaras den på växtplatsen, täckt med ett lager löv eller halm. Så här års är purjon som bäst, stor och kraftig med välsmakande bladslidor. Då passar det bra att göra något smarrigt av den, till exempel en härlig gräddstuvning.

Läs också: Odla purjolök – enkelt och roligt!

Gräddstuvad purjolök

Skriv ut

Ingredienser: (4 portioner)

  • 2 purjolökar, ca 800 gram
  • 1 msk smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk pressad citron
  • 1 msk hackad färsk dragon

Gör så här:

  1. Ansa och skölj purjolökarna. Skär dem i 3-4 cm långa bitar och fräs i smöret i en stor kastrull. Häll på grädde. Salta och peppra. Koka på svag värme utan lock i 5-7 min. Smaka av med citronsaft och dragon. Servera som tillbehör till kött, fisk eller vegetariskt alternativ.

Recept: Bella Linde

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen