Recept 16 oktober 2018
Gratinerade havskräftor
Dessa gratinerade havskräftor är festligt goda och kräver minimalt med tillagningstid.
Till recept behöver du sex stycken stora havskräftor.
Det kan vara bra att kontrollera i fiskdisken ett par dagar innan festen så att de har havskräftor hemma. Om inte så har du då tid på dig att beställa. Havskräftor finns även som frysta alternativ.
Läs också: Så fiskar du dina egna kräftor – proffsens bästa tips!
Gratinerade havskräftor
Skriv ut
Ingredienser: (6 portioner)
- 6 stora havskräftor
- Topping
- 125 g rumsvarmt smör
- 0,5 dl finhackad persilja
- 0,5 kruka finhackad basilika
- 1/2 citron, skalet
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 krm sambal oelek
- 1 dl riven parmesanost
- Garnering
- Citron
- Kryddgrönt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225-250 grader.
- Klyv havskräftorna på längden.
- Knäck klorna lätt.
- Placera havskräftorna med skalsidan nedåt på en bakplåtspappersklädd långpanna.
- Vispa upp smöret med en elvisp tillsätt finhackade örter, rivet citronskal, kryddor samt sambal oelek.
- Strö över riven ost.
- Gratinera i den övre delen av ugnen i 3- 5 minuter.
- Ta ut, garnera med kryddgrönt, citron och servera genast.
- Servera gärna havskräftorna med en liten bit surdegsbaguette som man kan doppa i det smälta smöret.