Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 16 oktober 2018

Gratinerade havskräftor

Dessa gratinerade havskräftor är festligt goda och kräver minimalt med tillagningstid.

 Festliga gratinerade havskräftor till middagsbjudningen.
Festliga gratinerade havskräftor till middagsbjudningen. FOTO: Anders Norrsell

Till recept behöver du sex stycken stora havskräftor.

Det kan vara bra att kontrollera i fiskdisken ett par dagar innan festen så att de har havskräftor hemma. Om inte så har du då tid på dig att beställa. Havskräftor finns även som frysta alternativ.

Läs också: Så fiskar du dina egna kräftor – proffsens bästa tips!

Gratinerade havskräftor

Skriv ut

Ingredienser: (6 portioner)

  • 6 stora havskräftor
  • Topping
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 0,5 dl finhackad persilja
  • 0,5 kruka finhackad basilika
  • 1/2 citron, skalet
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm sambal oelek
  • 1 dl riven parmesanost
  • Garnering
  • Citron
  • Kryddgrönt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225-250 grader.
  2. Klyv havskräftorna på längden.
  3. Knäck klorna lätt.
  4. Placera havskräftorna med skalsidan nedåt på en bakplåtspappersklädd långpanna.
  5. Vispa upp smöret med en elvisp tillsätt finhackade örter, rivet citronskal, kryddor samt sambal oelek.
  6. Strö över riven ost.
  7. Gratinera i den övre delen av ugnen i 3- 5 minuter.
  8. Ta ut, garnera med kryddgrönt, citron och servera genast.
  9. Servera gärna havskräftorna med en liten bit surdegsbaguette som man kan doppa i det smälta smöret.

Recept: Bitte E:son Forsberg

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen