Recept 20 november 2019
Gravad ansjovisströmming
En gravad ansjovisströmming med kapris, purjolök och dill att duka fram till julens buffébord.
Med kapris, purjolök och dill får du här en spännande och intensivt smaksatt gravad strömming. En given favorit på julbordet!
Läs också: Rödlökssill med dill
Gravad ansjovisströmming
Skriv ut
Ingredienser: (8 bufféportioner)
- 600 g strömmingsfilé
- 5 dl vatten
- 1 dl ättikssprit, 12 procent
- 1 msk salt
- Sås
- 1 liten ask ansjovis, 55 g
- 3 msk kapris
- 2 msk ansjovisspad
- 1 dl crème fraiche
- 1 1/2 dl majonnäs
- 1 dl fintärnade inlagda rödbetor
- 1 dl finstrimlad purjolök
- 1 dl hackad dill
- salt
- nymald vitpeppar
Gör så här:
- Skölj strömmingen. Blanda vatten, ättikssprit och salt. Låt filéerna ligga i lagen tills köttet är vitt, 4–6 timmar.
- Ta upp och låt rinna av noga genom durkslag. Lägg därefter strömmingen på tjockt hushållspapper som suger upp vätska, annars kan såsen bli för vattnig. Dra sedan av skinnet.
- Hacka ansjovisfiléerna. Krama vätskan ur kaprisen och grovhacka.
- Blanda ingredienserna till såsen, smaka av med salt och peppar.
- Vänd ner strömmingen i såsen. Låt stå i kylen minst ett dygn före servering.