Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 18 mars 2019

Gravad lax – så gör du

Gravad lax är en av våra mest älskade rätter som du enkelt kan förbereda på egen hand.

 Det är både enkelt och gott att göra egen gravad lax.
Det är både enkelt och gott att göra egen gravad lax.

Visst är det smidigt att köpa gravad lax, men att grava sin egen är mycket trevligare!

Ett tips! Om du vill variera smakerna och få en vackert röd färg på laxen, finriv två skalade rödbetor och fördela över laxen tillsammans med kryddblandningen.Läs också: Tartar på gravad lax

Gravad lax

Skriv ut

Ingredienser:

  • 1 kg laxfilé med skinnet kvar, jämntjock av mittbiten
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vanligt salt
  • 1 msk nystötta vitpepparkorn
  • rivet skal av 1 citron

Gör så här:

  1. Frys laxen minst två dygn. Ta fram och låt halvtina. Lägg laxen i en form med kant, med skinnsidan ner.
  2. Blanda socker, salt, peppar och citronskal. Gnid in laxen med kryddblandningen.
  3. Låt stå i rumstemperatur cirka 30 minuter, tills sockret börjar smälta.
  4. Täck över formen. Grava laxen i kylen två dygn. Vänd den par gånger under tiden.
  5. Häll av laken och skrapa bort kryddorna. Skär filéerna i tunna skivor vid servering.

Recept: Caroline Hofberg

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen