Recept 12 december 2018
Gravad röding på frasig rösti
Röding bjuder mild sälta till smörfrasig rösti i denna festliga middagsrätt.
Gravat kan ofta ätas direkt utan vidare tillagning och här ska saltet inte tas med en nypa utan doseras noga enligt receptet. Stämmer inte proportionerna kan resultatet bli helt fel.
Läs också: Julmat på nolltid med smarta genvägar
Gravad röding på frasig rösti
Skriv ut
Ingredienser: (4 personer)
- 400 g rödingfilé
- 3 msk socker
- 1 ½ msk salt
- ½ tsk grovkrossad vitpeppar
- Potatisrösti
- 4 potatisar
- ½ tsk salt
- Tillbehör
- 40 g löjrom
- créme fraiche
- finhackad rödlök
- plockade dillvippor
Gör så här:
- Lägg rödingfiléerna med skinnsidan ner på ett fat. Blanda socker, salt och peppar. Fördela blandningen över filéerna. Lägg ihop filéerna två och två. Täck och ställ kallt 1 ½ dygn. Vänd ett par gånger under tiden. Vid servering torkas fisken av och skivas mycket tunt.
- Skala potatisen och riv den grovt. Blanda med salt och pressa så mycket vätska som möjligt ur den.
- Hetta upp en blandning av olja och smör i en panna. Stek fyra tunna potatiskakor till fin färg.
- Servera rödingen på röstin tillsammans med en sked löjrom, lite crème fraiche, finhackad lök och dill.