Recept 15 december 2021
Gravlaxcheesecake med Västerbottensost på vörtbotten
Tre goda saker i en! Det kan väl inte misslyckas när de här godsakerna finns med i receptet: gravlax, västerbottensost och vörtbröd?
Den här cheesecaken passar perfekt på ett buffébord och du kan gott göra lite extra, det kommer garanterat gå åt!
Testa Lands matkreatörs goda rätt – Caroline Hofberg ligger bakom detta fenomenala recept.
Gravlaxcheesecake med Västerbottensost på vörtbotten
Skriv ut
Ingredienser (8-10 bitar)
- Botten:
- 75 g smör
- 200 g kantskuret vörtbröd (eller kavring)
- Fyllning:
- 200 g gravad lax i bit
- 1 liten rödlök
- 4 gelatinblad
- 250 g kesella
- 3 dl gräddfil
- 4 dl finriven Västerbottensost
- 1 dl hackad dill
- 2 dl fintärnat äpple
- salt
- nymald vitpeppar
- Till garnering:
- hackad gräslök
- rosor av gravlax
- svart stenbitsrom eller tångkaviar
- citronklyftor
- dill
Gör så här:
- Botten: Smält smöret och låt svalna. Smula brödet i matberedaren. Blanda i smöret.
- Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant, 24 centimeter. Ställ formen 1 timme i kylen.
- Fyllning: Fintärna laxen och hacka löken.
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. Blanda kesella och gräddfil. Värm lite av bland-ningen på svag värme i en liten kastrull. Ta från värmen, lägg i gelatinbladen och rör tills de smält. Låt svalna.
- Rör ner gelatinblandningen i resten av kesellasmeten. Blanda i osten med en gaffel.
- Vänd ner lax, lök, dill och äpple. Smaka av med salt och peppar.
- Bred fyllningen över bottnen. Täck över och låt stelna i kylen minst 4 timmar.
- Strö hackad gräslök över tårtan vid servering och garnera med rosor av gravlax, rom, citron-klyftor och dillvippor.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.