Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 28 juni 2018

Grillad fläskkarré med körsbärspotatis – och ett glas rött

Fläskkarré skivad på längden och en helt underbar mix av potatis och tomater. Håkan Larssons somriga grillrätt får extra lyft med rubkrydda och ett härligt rött vin till.

 Håkan Larsson bjuder på grillad fläskkarré – på längden! Och bästa röda vinet till.
Håkan Larsson bjuder på grillad fläskkarré – på längden! Och bästa röda vinet till.

I stället för att skiva den grillvänliga fläskkarrén delar vi den på längden och låter köttet få smak längre tid på gallret. Äpple och pepparrot är klassiska tillbehör till fläskkött, och tomaterna gör den ugnsrostade potatisen extra festlig och vacker.

Rubbat är rätt

En torr kryddmix, så kallad rub, är ett utmärkt sätt att krydda grillkött. Det finns flera goda sorter att köpa, annars kan du göra själv. Mortla ihop flingsalt med kryddor efter behag; senapsfrön, spiskummin, korianderfrön, svartpeppar – och kanske en gnutta farinsocker.

Bästa vinet till

Här vill jag gärna dricka ett vin som har bra egen karaktär, men som låter smakerna i maten spela fritt. Gärna något spanskt med skön spansk, mogen frukt och liten god fatighet.

Bilogia, 2031, 87 kronor.

Gran Sangre de Toro, 2686, 99 kronor.

Alkoholfritt: 1991 Two Rivers, 49 kronor.Läs också: Håkan Larssons supergoda tartar på matjes

Rubgrillad fläskkarré med äppel- och pepparrotscreme och körsbärspotatis

Skriv ut

Ingredienser:

  • 4 personer
  • 800 g-1 kilo benfri fläskkarré
  • valfri rub, färdig ur påse
  • 2 msk olja till grillen
  • Äppel- och pepparrotscreme:
  • 2-3 syrliga äpplen
  • 3 cm färsk pepparrot
  • 1/2 dl majonnäs
  • 1/2 dl gräddfil
  • 1-2 krm salt
  • vitpeppar
  • Körsbärspotatis:
  • 800 g färskpotatis
  • 2-3 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • färsk hackad rosmarin
  • 300 g körsbärstomater, gärna olika färger

Gör så här:

  1. Creme: Riv äpplena med skalet på grova sidan av rivjärnet, skalad pepparrot på den fina. Blanda majonnäs, gräddfil och kryddor, vänd ner det rivna och låt dra i kyl ett par timmar.
  2. Dela karrén på längden i två avlånga bitar. Gnid in rubben noga i köttet.
  3. Pensla med olja och grilla köttet på indirekt värme till det når 75 grader i innertemp, cirka 45 minuter. Alternativ: stek köttet klart i 150 grader i ugn och sätt färg på det i grillen cirka 10 min.
  4. Körsbärspotatis: Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba potatisen, dela de stora i munsbitar. Lägg i långpanna, häll på oljan och vänd runt, krydda. Rosta i ugnen cirka 25 minuter, låt tomaterna steka med de sista 10 minuterna.
  5. Skär upp köttet och servera med tillbehören.

Recept: Håkan Larsson

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen