Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 25 augusti

Grillad ratatouille

Rätten ratatouille är vacker, god och enkel att göra.

Visst går ratatouille att grilla. Den prisbelönta grillkocken Per Ehrlund har receptet. Urgott!

 Rätten ratatouille är vacker, god och enkel att göra.
Rätten ratatouille är vacker, god och enkel att göra. FOTO: Ulf Huett

Recepten på denna ljuvliga ratatouille kommer från Per Ehrlund härliga kokbok Grilla mera vego.

Läs också: Smarta knepet – så gör du med överblivna grönsaker

Ratatouille

Skriv ut

Ingredienser

  • 4 portioner
  • 1 gul zucchini
  • 1 grön zucchini
  • 1 aubergine
  • 2 tomater
  • 1 paprika
  • 1 rödlök
  • 4 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar
  • Enkel tomatsås
  • 1 burk krossade tomater (400 g)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 gul lök, skivad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk vitlökspulver
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Förberedelser. Börja med att blanda alla ingredienser till tomatsåsen i en bunke. Häll såsen i en grillsäker form med cirka 5 cm höga kanter.
  2. Skiva alla grönsaker tunt. Placera grönsaksskivorna på högkant i formen. Varva dem så att det blir en vacker blandning av färger. Enklast är att spara vitlöken till sist och peta in den mellan skivorna. Ringla över lite olivolja och smaksätt med flingsalt och svartpeppar från kvarnen.
  3. Vid grillen. Ta 20 otända briketter och lägg dem lite utdragna längs ena sidan av grillen. Tänd upp ½ tändrör med briketter. När de är färdiga häller du dem i ena änden av de otända briketterna. (Denna metod gör att de otända briketterna tänds en efter en under grillningen, vilket förlänger grilltiden samtidigt som temperaturen är låg.) På med locket. Ha några briketter redo om du behöver fylla på längs vägen.
  4. Stäm av temperaturen i grillen.
  5. Ställ formen på indirekt värme och stäng locket. Tillagningstiden är 1 ½–2 timmar. Stäm av temperaturen under tiden. Går den ner fyller du på med några briketter för att få upp temperaturen igen.
  6. Om ytan börjar bli lite bränd kan du klippa till en bit fuktat bakplåtspapper och lägga över som skydd.
  7. När ratatouillen är klar plockar du ut den ur grillen. Vissa föredrar den al dente, andra vill ha mjuka grönsaker – du väljer själv hur du vill ha den. Låt ratatouillen vila en stund innan servering.

Recept Per Ehrlund

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen