Recept 11 juni 2019
Grillade lammspett
Hela sommaren ryms på denna tallrik med grillade lammspett, kall yoghurtsås och snabbfrästa grönsaker.
Kombinationen av mynta och yoghurt till lammkött är underbart somrig god. Här är bästa receptet på spett, sås och grönsaksfräs!
Läs också: 10 tips som gör det enklare än någonsin att grilla
Grillade lammspett
Skriv ut
Ingredienser (4 personer):
- 600–800 g benfritt lammkött av till exempel stek
- 1 stor färsk gul lök
- 2–3 msk olja
- 1 tsk salt
- 1 krm nymalen peppar
- Grönsaker:
- 800 g squash, gärna både gul och grön
- 1 liter grönsaksbuljong av tärning
- 400 g plommon- eller körsbärstomater, gärna i olika färger
- drygt 1 dl blandade färska örter, t ex basilika, timjan, rosmarin
- 4 klyftor färsk vitlök
- 4–5 msk olja
- salt
- nymalen svartpeppar
- Myntayoghurt:
- 4 dl grekisk el turkisk yoghurt, 10 %
- 1 dl finhackad färsk mynta
- salt
Gör så här:
- Ansa och dela squashen i ätvänliga tärningar. Koka dem i buljongen i 4–6 min, de ska ha mjuknat men får inte bli sladdriga. Låt rinna av väl i durkslag. Dela tomaterna, finhacka örterna och vitlöken.
- Blanda yoghurten med mynta, smaka av med salt och ställ kallt att mogna.
- Tärna köttet och varva med klyftad lök på spett. Pensla med olja, salta och peppra. Grilla så genomstekta du vill ha dem, varsamt så att de inte bränns, och håll sedan varmt under folie.
- Hetta upp olja i två stora stekpannor. Fräs squash, tomater, örter och vitlök i några minuter så att allt får färg och blir genomvarmt. Smaka av med salt och peppar, servera med lammspett och myntayoghurt.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.