Recept 20 november 2019
Grönkålsbröd
Ta vara på hela skörden av grönkål genom att baka saftigt grönkålsbröd. Supergott till sopplunchen eller kvällsmackan.
Rivna grönsaker i matbröd är inget nytt, eller i söta kakor heller för den delen. Men har du testat att ha hackad färsk grönkål i limpdegen?
Det ger förutom en snygg grön nyans även en saftig konsistens åt brödet. Ät med fördel brödet nygräddat med en härligt tjockt lager smör!
Läs också: Så gör du eget havregrynsbröd
Grönkålsbröd
Skriv ut
Ingredienser:
- 12 dl vetemjöl
- 2 dl rågmjöl
- 5 dl grönkålsblad, färska hackade
- 5 dl vatten, kallt
- 2 + 2 dl pumpakärnor
- 1 dl sesamfrön
- 50 g jäst
- 3 msk olivolja
- 2 msk brödsirap
- 1 msk salt
Gör så här:
- Lös upp smulad jäst i en bunke med vatten. Tillsätt sirap och olja.
- Blanda i de bägge mjölsorterna. Knåda till en smidig deg i maskin ca 5 minuter eller för hand ca 10 minuter.
- Tillsätt salt, pumpakärnor och hackad grönkål. Knåda ytterligare 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
- Dela degen i två halvor och lägg var halva i en mjölad avlång brödform. Vill du hellre baka småbröd, dela degen i 16 bitar och forma till runda frallor. Lägg frallorna på en plåt med smörpapper. Strö över pumpakärnor och sesamfrön.
- Låt bröden jäsa under bakduk i 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 grader.
- Grädda bröden mitt i ugnen i 10 minuter för småfrallor, eller 20 minuter för limpor.
- Låt svalna på galler.