Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 20 november 2019

Grönkålsbröd

Ta vara på hela skörden av grönkål genom att baka saftigt grönkålsbröd. Supergott till sopplunchen eller kvällsmackan.

 Dekorera grönkålsbrödet med valfria frön och kärnor.
Dekorera grönkålsbrödet med valfria frön och kärnor. FOTO: Istock

Rivna grönsaker i matbröd är inget nytt, eller i söta kakor heller för den delen. Men har du testat att ha hackad färsk grönkål i limpdegen?

Det ger förutom en snygg grön nyans även en saftig konsistens åt brödet. Ät med fördel brödet nygräddat med en härligt tjockt lager smör!

Läs också: Så gör du eget havregrynsbröd

Grönkålsbröd

Skriv ut

Ingredienser:

  • 12 dl vetemjöl
  • 2 dl rågmjöl
  • 5 dl grönkålsblad, färska hackade
  • 5 dl vatten, kallt
  • 2 + 2 dl pumpakärnor
  • 1 dl sesamfrön
  • 50 g jäst
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk brödsirap
  • 1 msk salt

Gör så här:

  1. Lös upp smulad jäst i en bunke med vatten. Tillsätt sirap och olja.
  2. Blanda i de bägge mjölsorterna. Knåda till en smidig deg i maskin ca 5 minuter eller för hand ca 10 minuter.
  3. Tillsätt salt, pumpakärnor och hackad grönkål. Knåda ytterligare 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
  4. Dela degen i två halvor och lägg var halva i en mjölad avlång brödform. Vill du hellre baka småbröd, dela degen i 16 bitar och forma till runda frallor. Lägg frallorna på en plåt med smörpapper. Strö över pumpakärnor och sesamfrön.
  5. Låt bröden jäsa under bakduk i 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 grader.
  6. Grädda bröden mitt i ugnen i 10 minuter för småfrallor, eller 20 minuter för limpor.
  7. Låt svalna på galler.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen