Recept 20 november 2019
Grönkålspaj med äpple och nötter
Nu är det hög tid att uppdatera julbordet med en smakrik grönkålspaj på dinkelmjöl med äpple och nötter i fyllningen.
En vegetarisk goding att servera tillsammans med skinka, köttbullar och korv. Pajen är också en utmärkt vegorätt för de som inte vill äta av köttet på julbordet.
Läs också: Saftiga revbensspjäll – så gör du dem
Grönkålspaj
Skriv ut
Ingredienser: (8 bitar)
- Deg
- 3 dl siktat dinkelmjöl
- 2 krm salt
- 3 tsk nystött kryddpeppar
- 150 g kallt smör
- 1 msk kallt vatten
- Fyllning
- 200 g färsk grönkål med stjälk
- 1 gul lök
- smör
- 2 små juläpplen
- 50 g valnötter
- 2 dl riven cheddarost
- 3 ägg
- 250 g kesella
- 1 dl grädde
- 1 1/2 msk julsenap
- 1 tsk salt
- 1 krm nymald peppar
Gör så här:
- Arbeta ihop mjöl, salt, kryddpeppar och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i en plastpåse i kylen cirka 1 timme.
- Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 26 centimeter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 30 minuter i kylen.
- Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
- Repa grönkålsbladen från stjälken och strimla dem. Skala och hacka löken. Fräs grönkål och lök sakta i smör tills kålen mjuknat, cirka 15 minuter.
- Skölj och klyfta äpplena.
- Fördela grönkål, äpplen och delade nötter i pajskalet. Strö över ost. Vispa ihop ägg, kesella, grädde, senap, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.
- Grädda i mitten av ugnen tills pajen har fin färg, cirka 40 minuter.