Recept 24 oktober 2018
Grönsakspaj med valfri fyllning
En vegetarisk paj med äggstanning och grönsaker efter eget tycke och säsong.
I det här receptet använder vi färggrann paprika och fryst bladspenat till fyllningen men du kan välja att variera grönsakerna fritt. Bara fantasin sätter gränser!
Läs också: Festlig medelhavspaj i långpanna
Grönsakspaj
Skriv ut
Ingredienser: (1 paj)
- 3 dl mjöl
- 125 g kallt smör
- 3 msk kallt vatten
- Fyllning
- 3 paprikor i olika färger (eller andra favoritgrönsaker)
- 250 g fryst bladspenat
- 3 ägg
- 2 dl mjölk
- 2 dl riven smakrik ost
- salt
- vitpeppar
Gör så här:
- Dela smöret i mindre bitar och blanda med mjölet till en smulig massa.
- Tillsätt vatten och blanda ihop till en smidig deg.
- Låt degen ligga svalt i kylskåpet en stund innan du kavlar ut den eller trycker ut den direkt i formen. Nagga botten med en gaffel innan den får vila cirka 30 minuter i kylen.
- Förgrädda pajskalet i ugnen i 10 minuter på 225 °C.
- Tina spenaten och pressa ur all vätska. Tärna grönsakerna och fräs dem mjuka i smör.
- Vispa samman ägg, mjölk och kryddor. Blanda i grönsakerna och osten.
- Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen på 200° i ca 30 minuter.