Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 16 mars 2022

Tareq Taylors goda grytbröd med bagerikänsla

Ett riktigt gott bröd som är lätt att lyckas med och som får "bageri-känsla". Receptet är skapat av Tareq Taylor och kommer att bli en favorit!

 Gott bröd i gryta, det är fina grejer det!
Gott bröd i gryta, det är fina grejer det! FOTO: Peter Carlsson

Visst vill du njuta av ett nybakat bröd? Doften, smaken, känslan är härlig och underbar och det här receptet kommer du verkligen sätta bland favorit-recepten – det är ett löfte. Receptet kommer från Tareq Taylors kokbok ”Middag i en gryta”.

Grytbröd

Skriv ut

Ingredienser (1 bröd):

 • 6 dl kallt vatten
 • 300 g vetesurdeg (finns färdig att köpa)
 • 10 g färskjäst eller
 • 1 tsk torrjäst
 • 700 g ekologiskt vetemjöl special (cirka 11 1/2 dl)
 • 200 g fullkornsvete, till exempel dinkel eller ölandsvete
 • 20 g havssalt

Gör så här:

 1. Blanda allt utom saltet och knåda i maskin på låg hastighet i 7–10 minuter. Tillsätt saltet och knåda i cirka 3 minuter till på lite högre hastighet.
 2. Olja in både grytans insida och degen. Gör ett treslag genom att vika degen först uppifrån och sedan från botten. Lägg brödet i grytan med den släta sidan upp och lägg på locket. Låt jäsa i kylen över natten.
 3. Häll ut degen på ett oljat bakbord. Vik den genom att ta tag i hörnen och dra dem mot mitten flera gånger.
 4. Olja både grytan och degen och lägg tillbaka degen i grytan med den släta sidan upp. Låt stå i rums- temperatur med locket på i 6–8 timmar.
 5. Värm ugnen till 250 grader, varmluft.
 6. Släng in 4–5 isbitar på ugnens botten, ta av locket på grytan och ställ den i mitten av ugnen. Sänk efter cirka 10 minuter ugnstemperaturen till 180 grader, varmluft. Grädda nu brödet i 15 minuter, stick in en hushållstermometer mitt i brödet och grädda vidare tills det har en innertemperatur på 96 grader.
 7. Stjälp ut brödet på ett galler och låt det kallna.
 8. Tareq tipsar!
 9. Brödet är färdiggräddat när det har en innertemperatur på 96 grader. För att ta temperaturen, grädda först i 10 minuter och sedan i 15 minuter på den lägre värmen. Stick först då in en ugnstermometer. Om du gör det från början punkteras brödet och ’dör’.

Recept: Tareq Taylor Foto: Peter Carlsson

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen