Recept 13 juni 2018
Gubbröretårta med forellrom
Kanongod, krämig tårta som passar lika bra på buffébordet som till vickning på kvällskvisten.
Läs också: Grymt god gubbröra på inlagd sill
Gubbröretårta
Skriv ut
Ingredienser
- Botten:
- 75 g smör
- 200 g kavring
- Fyllning:
- 1 burk ansjovisfiléer, 125 g
- 1 gul lök
- 1/2 dl hackad gräslök
- 3 dl gräddfil
- 250 g kesella
- 2 msk ansjovisspad
- salt
- nymald vitpeppar
- 4 gelatinblad
- 4 hårdkokta ägg
- Till garnering:
- 100-150 g forellrom
- hackad gräslök
- citron
Gör så här:
- Smält smöret och låt svalna. Smula brödet i en matberedare. Tillsätt smöret och blanda ihop med brödsmulorna. Häll över smulblandningen i en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Tryck ut smulorna med handen över bottnen och en bit upp på formens kant. Låt formen stå i minst 1 timme i kylen.
- Låt ansjovisen rinna av, men spara spadet. Finhacka ansjovisen. Skala och finhacka löken.
- Blanda ansjovis, lök, gräslök, gräddfil, kesella och ansjovisspad. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 minuter.
- Värm försiktigt cirka 1/2 dl av smeten i en liten kastrull. Ta från värmen och låt gelatinbladen smälta i smeten, ett i taget. Rör ner gelatinsmeten i ansjovisröran och blanda noga. Vänd ner hackade ägg.
- Häll fyllningen över bottnen. Täck över med plastfolie och låt tårtan stelna i kylen minst 4 timmar. Garnera med rom, gräslök och citronklyftor.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.