Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 26 mars 2018

Gudomlig cheesecake med citron och maräng

Den här maffiga tårtan är en påskdessert att älska! Perfekt att förbereda någon dag innan och smakar gudomligt gott.

 Det maffiga marängtäcket och den syrliga citronen gör den här cheesecaken till en riktig höjdare!
Det maffiga marängtäcket och den syrliga citronen gör den här cheesecaken till en riktig höjdare! FOTO: Katarina Ekeström

Lands bloggare Katarina Ekeströms cheesecake blir en magnifik avslutning på påskmiddagen. Eftersom du kan baka den någon dag innan servering är den dessutom den perfekta bjudrätten. Eftersom en bit är riktigt maffig räcken den också till många. Läs också: Svartvinbärscheesecake med chokladbotten

Cheesecake med citron och maräng

Skriv ut

Ingredienser

  • Botten:
  • 15 digestivekex
  • 100 gram smör
  • 2 ½ msk socker
  • Fyllning:
  • 400 gram Philadelphiaost
  • 250 gram Mascarpone
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg½ dl Maizenamjöl
  • 1 liten citron, saft och skal
  • 1 vaniljstång
  • Italiensk maräng:
  • 300 gram socker
  • 100 gram vatten
  • 150 gram äggvita

Gör så här

  1. Botten först. Sätt ugnen på 175 grader. Mortla eller mixa kexen. Smält smöret och blanda i skål med smulor och socker.
  2. Tryck ut smulorna som ett pajskal i en form gärna med löstagbar botten. Grädda i ugnen 10 min. Ställ att svalna.
  3. Ugnen ska stå på 150 grader. Vispa de två olika färskostarna tillsammans med socker i en bunke.
  4. Knäck och rör i äggen ett och ett. Sikta över maizenan medan du rör i smeten.
  5. Riv skalet av citronen och rör i det tillsammans med citronsaften.
  6. Dela och skrapa ur vaniljstången. Rör i fröna. Häll smeten över kakbotten och ställ in i ugnen.
  7. Grädda i 30 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt kakan stå på eftervärmen ytterligare 15 min. Låt svalna. Ställ eventuellt i kyl över natten.
  8. Marängdags. Koka upp socker och vatten. Låt bubbla till lagen har en temperatur på 110 grader. Då är det dags att vispa äggvitorna i en skål. Jätteviktigt att blandskålen är absolut ren eftersom fett är den vispade äggvitans värsta fiende.
  9. När sockerlagen är uppe i 120 grader häller du den i en tunn stråle över äggvitorna samtidigt som du vispar på låg hastighet. När allt är i höjer du farten och vispar snabbt under någon minut för att sedan sänka igen och vispa på tills marängen är kall.
  10. Fyll smeten i en tyll och spritsa marängen över kakan. Bränn till sist topparna med en gasbrännare.

Katarina Ekeström

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen