Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 9 november 2018

Gul ärtsoppa med rotfrukter och kassler

Denna matiga ärtsoppa med kassler och rotfrukter är en riktigt härlig lyxvariant av gammal hederlig husman.

 Soppa är värmande god höst- och vintermat.
Soppa är värmande god höst- och vintermat. FOTO: Ove Lindfors

Kär klassiker som ibland är lite bortglömd. Originalet är förstås hur god som helst, men här är ärtsoppan utökad med rotfrukter och purjolök. Toppa med kassler.

Läs också: Därför ska du använda smör – inte margarin

Gul ärtsoppa med rotfrukter och kassler

Ingredienser: (6 portioner)

  • Till blötläggning
  • vatten
  • 1 msk salt/liter vatten
  • Soppan
  • 500 g torkade gula ärtor
  • 1 1/2 liter vatten
  • 2 gula lökar
  • 1 bit hel ingefära
  • 1 tsk salt
  • 1 stor morot
  • 1 bit kålrot, 100 g
  • 100 g rotselleri, 100 g
  • 1 tsk mejram
  • 1 tsk timjan
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 3 dl tunt strimlad purjolök, helst det gröna
  • Till servering
  • strimlad eller fintärnad kassler
  • senap

Gör så här:

  1. Blötlägg ärtorna i kallt vatten, vattnet ska täcka ärtorna. Tillsätt 1 msk salt per liter vatten. Låt stå 12–24 timmar. Häll bort blötläggningsvattnet.
  2. Koka upp blötlagda ärtor och vatten. Skumma vid behov.
  3. Skala och skär löken i tunna klyftor. Skala ingefäran. Tillsätt lök, den hela ingefärsbiten och salt. Koka ärtorna under lock tills de är mjuka, 3/4–1 1/4 timme. Plocka upp ingefäran före servering.
  4. Skala och fintärna morot, kålrot och selleri.
  5. När cirka 20 minuter av kokningen återstår tillsätts rotfrukter, kryddor och buljong. Blanda i purjolöken när ungefär 10 minuter av koktiden återstår. Smaka av och späd eventuellt med mer vatten om soppan är för tjock.
  6. Låt var och en lägga kassler i sin soppa och servera med en klick senap.

Recept: Caroline Hofberg

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen