Håkan Larssons bästa recept: Laxtartar med råhyvlad sparris
Njut av sparris på ett nytt sätt – rå! Supergott tillsammans med en maffig laxtartar och ett gott vitt vin, tipsar Håkan Larsson. En enkel och lyxig smårätt!
Jodå, sparris kan ätas rå om den får förädlas en stund i lite olja med örter – busgott! Den maffiga laxtartaren kompletterar på ett förträffligt sätt. Passar som supérätt för 4 eller förrätt till 6.
Tips till serveringen
• Späda salladsblad, till exempel maché
• Kantskurna och smörstekta skivor av vitt bröd
• Nymalen svartpeppar
Håkan Larssons bästa vintips!
Det här är en smakrik rätt, samtidigt kräver laxen vin med kraftig syra. Här är tre bra val:
2775 Domaene Gobelsburg Grüner Veltliner, 99 kronor, Österrike.
6707 Alvarinho Contacto, 119 kronor, Portugal.
Alkoholfritt:11901 Leitz Eins Zwei ZeroRiesling, 69 kronor.Läs också: Festlig bondomelett med smakrik ost
Laxtartar med råhyvlad sparris
Ingredienser:
- 4 personer
- Tartar
- 200 g laxfilé, skinn- och benfri
- 200 g kallrökt lax i bit, skinn- och benfri
- 2 tsk fransk senap
- 2-3 msk crème fraiche
- 2 tsk god vinäger, gärna rosenvinäger
- 1 stjälk bladselleri
- 1 krm nymalen svartpeppar
- Sparrissallad
- 1 knippe grön sparris
- 2 msk rapsolja
- 1 krm salt
- 6-7 kvistar färsk timjan
- 2 msk finhackad gräslök
Gör så här:
- Sparrissallad: Skölj sparrisen och bryt av den nedersta torra delen. Skär av knopparna och förväll dem i kokande vatten i cirka 1 min.
- Skär sparrisstjälkarna i tunna strimlor med potatisskalare. Blanda oljan med salt, repade blad av timjan och gräslök. Vänd ner sparrisstrimlor och knoppar i örtoljan och låt marinera någon timme.
- Tartar: Hacka den råa och rökta laxen fint. Blanda i en skål med senap, crème fraiche, vinäger, finhackad bladselleri och peppar.
- Lägg upp sallad och smörstekta brödskivor på fyra tallrikar. Forma laxfärsen till fyra biffar, lägg på brödet. Forma nystan av sparrissalladen och lägg bredvid tartaren. Mal lite svartpeppar över det hela.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.