Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 8 november

Håkan Larssons helgtips: Kokoslax med asiatisk finess

Ingefära, lime och kokos sätter asiatisk finess på laxen. I stället för ris bjuder vi sesamkryddade grönsaker till. Lättlagat och fräscht!

 Fräsch och lättlagad helgmat. Lax och kokosmjölk ger fin smak som de flesta gillar.
Fräsch och lättlagad helgmat. Lax och kokosmjölk ger fin smak som de flesta gillar.

Här ska du låta säsongen styra val av grönsaker. Allt från sparris, liten färskpotatis, blomkål, squash och annat kan användas – och blir gott tillbehör även till andra rätter.

Bästa vinet till

De asiatiska smakerna trivs utmärkt med ett Alsacevin med en liten gnutta sötma:

Marie d’Alsace (12244), 89 kronor.

Jean Biecher Pinot Gris (81401), 99 kronor.

Alkoholfritt: Leitz Eins Zwei Zero Riesling (11901), 69 kronor. Läs också: Ugnsbakad aubergine och köttfärs på marockanskt vis

Kokoslax med asiatisk finess

Ingredienser (4 personer):

  • 4 dl kokosmjölk
  • 1 stjälk citrongräs, bara den innersta delen, fint riven
  • 5 cm ingefära i skivor
  • 1 lime, saft och rivet skal
  • 1 msk fisksås (kan uteslutas)
  • 1 msk strösocker
  • 2 salladslökar i snedskurna bitar
  • 4 x 150 g skinn- och benfria laxfiléer
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • Asiatiska grönsaker
  • 600-700 g grönsaker, t ex broccolibuketter, sojabönor, färsk spenat
  • 1 msk rapsolja
  • 1-2 tsk sesamolja
  • salt
  • cashewnötter
  • Servering
  • 2 msk sesamfrön, rostade

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 180 grader. Häll kokosmjölk, rivet citrongräs, skivad ingefära, limesaft och rivet skal, fisksås, socker och lök i en kastrull och låt sjuda ett par minuter på medelvärme.
  2. Lägg fiskbitarna i en ugnsfast form, salta och peppra. Häll över kokosblandningen. Lägg aluminiumfolie över formen och tillaga i 13-17 minuter, tills fisken är nätt kokt med rosa kärna.
  3. Grönsaker: Koka broccolin hastigt, tillred sojabönor enligt förpackningen. Fräs allt det gröna och nötterna snabbt i stekpanna med rapsolja och sesamolja, salta lätt.
  4. Strö sesamfrön över laxen och servera med grönsakerna.

Recept: Håkan Larsson

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen