Recept 12 december 2018
Halländsk grönkål med skinkspad
Halländsk långkål är en sydsvensk julbordsklassiker på grönkål som kokas mjuk i skinkspad.
Rätten passar utmärkt som en sidorätt till skinkan, julkorven och köttbullarna.
Den färska grönkålen kan bytas mot 500 gram fryst. Tänk då på att låta den tina och pressa sedan ut vattnet innan du följer de övriga steg i receptet.
Läs även: 5 vetenskapliga skäl till att du ska äta grönkål – varje dag
Skriv ut
Ingredienser:
- 2 grönkålsstånd, medelstora
- 1,5 l skinkspad
- 1,5 dl vispgrädde
- 2 msk smör
- salt
- vitpeppar
- strösocker
Gör så här:
- Repa grönkålsbladen från stjälkarna och skölj dem.
- Koka kålen mjuk i skinkspad i ca 30 minuter. Ta upp kålen, låt rinna av och hacka grovt.
- Fräs kålen i smör under omrörning några minuter utan att ta färg.
- Tillsätt vispgrädden och låt puttra en stund. Smaksätt med salt, vitpeppar och lite strösocker.