Recept 19 juli 2017
Halloncheesecake med kola och havrebotten – krispig, len och syrlig
En härligt rosa cheesecake som får en underbar smak av hallon och havrekaka. För att göra den extra maffig kokas en kolasås som hälls över den färdiga kaka.
Läs också: Underbara Claras puffade marängtårta – alla älskar den!
Halloncheesecake med havrebotten och kolasås
Skriv ut
Det här behöver du:
- Pajskal:
- 1 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 1 ½ dl havregryn
- ½ tsk salt
- 150 g smör
- Fyllning:
- 200 g hallon
- 3 ägg
- 1 dl florsocker
- 2 dl crème fraiche
- 200 g färskost
- Kolasås:
- 50 g smör
- 2 msk strösocker
- 1 dl vispgrädde
- 2 msk ljus sirap
- En nypa salt
- Dekorering:
- Hallon
- Citronmeliss- eller myntablad
Så här gör du:
- Blanda samman socker, mjöl, havregryn och salt i en bunke. Skär smöret i bitar och blanda snabbt samman med havreblandningen till en deg.
- Tryck ut degen i en ugnsform med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Ställ kallt, i kylskåp eller frys, ca 30 min.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
- Mosa hallonen i en bunke. Blanda ner resten av ingredienserna till fyllningen och vispa till en jämn smet. Häll smeten i det förgräddade pajskalet och grädda sedan i nedre delen av ugnen ca 30 min, eller tills fyllningen ”stannat”. Låt cheesecaken kallna helt, gärna över natten.
- Vid servering: Koka samman ingredienserna till kolasåsen i en kastrull, ca 5 minuter.
- Garnera kakan med hallon och citronmeliss eller mynta. Skär kakan i bitar och servera tillsammans med varm kolasås.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.