Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 19 juli 2017

Halloncheesecake med kola och havrebotten – krispig, len och syrlig

En härligt rosa cheesecake som får en underbar smak av hallon och havrekaka. För att göra den extra maffig kokas en kolasås som hälls över den färdiga kaka.

FOTO: Lantmännen

Läs också: Underbara Claras puffade marängtårta – alla älskar den!

Halloncheesecake med havrebotten och kolasås

Skriv ut

Det här behöver du:

  • Pajskal:
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 ½ dl havregryn
  • ½ tsk salt
  • 150 g smör
  • Fyllning:
  • 200 g hallon
  • 3 ägg
  • 1 dl florsocker
  • 2 dl crème fraiche
  • 200 g färskost
  • Kolasås:
  • 50 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk ljus sirap
  • En nypa salt
  • Dekorering:
  • Hallon
  • Citronmeliss- eller myntablad

Så här gör du:

  1. Blanda samman socker, mjöl, havregryn och salt i en bunke. Skär smöret i bitar och blanda snabbt samman med havreblandningen till en deg.
  2. Tryck ut degen i en ugnsform med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Ställ kallt, i kylskåp eller frys, ca 30 min.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
  5. Mosa hallonen i en bunke. Blanda ner resten av ingredienserna till fyllningen och vispa till en jämn smet. Häll smeten i det förgräddade pajskalet och grädda sedan i nedre delen av ugnen ca 30 min, eller tills fyllningen ”stannat”. Låt cheesecaken kallna helt, gärna över natten.
  6. Vid servering: Koka samman ingredienserna till kolasåsen i en kastrull, ca 5 minuter.
  7. Garnera kakan med hallon och citronmeliss eller mynta. Skär kakan i bitar och servera tillsammans med varm kolasås.

Lantmännen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen