Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 18 oktober 2018

Halloumi med honungsstekt aubergine

En härligt smakrik vegetarisk rätt med halloumi, rostade kikärter, olivpesto och aubergine stekt i honung.

 En smarrig vegetarisk rätt.
En smarrig vegetarisk rätt. FOTO: Istock

Den här rätten är ett gott vegetariskt alternativ som även fungerar bra som tillbehör till stekt fisk eller kött, gärna lax eller lamm.

Läs också: Zucchinisås med halloumi – perfekt till pastan

Halloumi med honungsstekt aubergine

Skriv ut

Ingredienser: (4 portioner)

  • Olivpesto
  • 1,5 dl gröna oliver, urkärnade
  • 1,5 dl basilika eller bladpersilja, grovhackad
  • rapsolja
  • vitvinsvinäger
  • 1 dl russin
  • 1 stor eller två små auberginer, 700-800 g
  • 1-2 dl rapsolja
  • 0,5-1 tsk salt
  • 1 kr nymalen svartpeppar
  • 3 msk flytande honung
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 burk kokta kikärter, 400 g, sköljda
  • 2 vitlöksklyftor, gärna färsk
  • 1 tsk kumminfrön
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 400 g halloumi
  • olja till stekning

Gör så här:

  1. Börja med olivpeston. Kör oliver och basilika till puré i en matberedare. Tillsätt olja medan maskinen går tills du får en smidig, grön sås. Smaka av med vinäger, ställ den kallt att mogna.
  2. Lägg russinen att svälla i ljummet vatten. Skölj, ansa och skär augerginen i tärningar, cirka 3 x 3 sm. Häll olja i en stekpanna så den står 3-4 mm djupt och hetta upp. Bryn auberginetärningarna runt om och låt steka 5-10 min så de har fin färg och känns genomstekta. Krydda med salt och peppar.
  3. Låt auberginenbrinna av i durkslag. Rör ihop honung och vinäger i en skål och blanda med auberginen medan den ännu är varm.
  4. Skölj kikärterna och låt rinna av väl. Låt russinen rinna av i en sil. Finhacka vitlöken. Fräs den med kumminfröna i lite ny olja tills det hela tar färg och fröna ”poppar”. Tillsätt kikärter, russin och paprikapulver, vänd runt och låt steka tills kikärterna täckts av kryddor och fått lite färg. Blanda allt med auberginerna.
  5. Skär halloumin i cm-tjocka skivor och stek den hastigt i lite olja tills den får fin färg. Lägg upp aubergine- och kikärtssallad på tallrikar, toppa med halloumi och drissla olivpeston över.

Recept: Håkan Larsson

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen