Recept 3 oktober 2018
Sparrispaj med knaperstekt bacon
En sparrispaj med mild lök och rökig smak av bacon – fantastiskt gott!
Sparris hör våren till och passar bra ihop med smakrik ost. Till den här pajen behövs grovriven prästost för fyllningen samt knipplökar och knaperstekt bacon.
Sparrispajen räcker till många kan gärna ätas med en grönsallad vid sidan om.
Läs också: Så skördar du sparris
Sparrispaj med bacon
Skriv ut
Ingredienser: (6 bitar)
- Degen
- 3 dl siktat dinkelmjöl
- 150 g smör
- 2 krm salt
- 1 msk kallt vatten
- Fyllning
- 250 g grön sparris
- 2 färska knipplökar
- 1 paket bacon, 140 g
- 2 dl grovriven prästost
- 3 ägg
- 2 dl vispgrädde
- 1/2 tsk salt
- 1 krm nymald peppar
Gör så här:
- Mixa ihop mjöl, smör och salt. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en deg. Låt vila i plast i kylen i 30 minuter.
- Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 1 timme i kylen.
- Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
- Bryt av den nedre grova delen på sparrisstjälkarna. Skär sparris och lök bitar. Koka upp lättsaltat vatten i en traktörpanna. Förväll sparris och lök cirka 1 minut. Låt rinna av.
- Strimla och knaperstek baconet. Låt rinna av på hushållspapper.
- Fördela sparris, lök och bacon i pajskalet. Strö på ost. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.
- Grädda i mitten av ugnen cirka 40 minuter.