Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 3 oktober 2018

Sparrispaj med knaperstekt bacon

En sparrispaj med mild lök och rökig smak av bacon – fantastiskt gott!

 Om du vill imponera - lägg sparrisen i ett fint mönster. Vips så har du en vacker sparrispaj!
Om du vill imponera - lägg sparrisen i ett fint mönster. Vips så har du en vacker sparrispaj! FOTO: Ove Lindfors

Sparris hör våren till och passar bra ihop med smakrik ost. Till den här pajen behövs grovriven prästost för fyllningen samt knipplökar och knaperstekt bacon.

Sparrispajen räcker till många kan gärna ätas med en grönsallad vid sidan om.

Läs också: Så skördar du sparris

Sparrispaj med bacon

Skriv ut

Ingredienser: (6 bitar)

  • Degen
  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 150 g smör
  • 2 krm salt
  • 1 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 250 g grön sparris
  • 2 färska knipplökar
  • 1 paket bacon, 140 g
  • 2 dl grovriven prästost
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm nymald peppar

Gör så här:

  1. Mixa ihop mjöl, smör och salt. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en deg. Låt vila i plast i kylen i 30 minuter.
  2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 1 timme i kylen.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  4. Bryt av den nedre grova delen på sparrisstjälkarna. Skär sparris och lök bitar. Koka upp lättsaltat vatten i en traktörpanna. Förväll sparris och lök cirka 1 minut. Låt rinna av.
  5. Strimla och knaperstek baconet. Låt rinna av på hushållspapper.
  6. Fördela sparris, lök och bacon i pajskalet. Strö på ost. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.
  7. Grädda i mitten av ugnen cirka 40 minuter.

Recept: Caroline Hofberg

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen