Recept 29 januari 2019
Hasselbackspotatis – en klassiker
Hasselbackspotatis är en svensk klassiker som tagit världen med storm. Här får du grundreceptet.
Det festliga middagstillbehöret med potatis som skivas tunt men inte rakt igenom passar till så väl kött som fisk. Vill du ha en vegetarisk superrätt kan du servera hasselbackspotatisen med smulad fetaost och en grönsallad.
Läs också: Bakad potatis – så enkelt och gott
Hasselbackspotatis
Skriv ut
Ingredienser (4 portioner):
- 12 potatisar
- 50 g smör
- salt och malen vitpeppar
- 1 dl ströbröd
- smör till formen
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Skala potatisarna.
- Lägg en potatis i taget på en matsked och skär tvärsöver i 3 mm tunna skivor. Potatisen ska hålla ihop i bottnen.
- Lägg de skurna potatisarna i en smord ugnssäker form.
- Pensla potatisarna med smält smör. Strö över salt och peppar och avsluta med ströbröd.
- Baka potatisarna i ugnen i 45 minuter, tills de är mjuka rakt igenom.