Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 11 januari

Havreotto med champinjoner

Att äta havre är smart. Och äter man havre blir man smartare. Testa denna svenska variant på risotto, havreotto kallad, så blir det både gott och nyttigt.

 Gott, nyttigt, mustigt - allt är bra med denna havreotto.
Gott, nyttigt, mustigt - allt är bra med denna havreotto. FOTO: Katarina Ekeström

Receptet är gjort av Lands matkreatör Katarina Ekeström – inspirationen kommer från den italienska risotton. Orimligt god är den!

Läs också: Tre värmande vardagssoppor

Havreotto med champinjoner

Skriv ut

Ingredienser (4 portioner)

  • 300 g champinjoner
  • 2 schalottenlökar
  • 3 dl havreris
  • 1 dl vitt vin
  • 9 dl het buljong, svamp- eller kyckling
  • 2 dl färskriven lagrad ost
  • 1 msk smör
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk fint hackad persilja

Gör så här:

  1. Skölj och skiva champinjonerna.
  2. Stek svampen till fin färg i smör.
  3. Salta och peppra. Ställ åt sidan.
  4. Finhacka löken.
  5. Stek i smör på medelvärme tills den är genomskinlig.
  6. Rör ner riset som får fräsa med i några minuter innan vinet hälls på. Låt vätskan koka in och späd sedan med ett par dl av den varma buljongen. Rör och späd med mer buljong allt eftersom den kokar in.
  7. Efter cirka 15 minuter har havreriset mjuknat med en liten kärna kvar och det är dags att röra i hälften av den stekta svampen tillsammans med ost och smör. Risotton ska vara len och krämig. Smaka av med salt och peppar.
  8. Toppa med resten av svampen, hackad persilja och eventuellt lite mer riven ost.

Recept och foto: Katarina Ekeström

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen