Recept 17 december 2020
Havtornsgravad lax
Årets gravade jullax får god och frisk smak av havtorn.
Caroline tipsar! Tänk på att köpa en jämntjock laxfilé av mittbit så att gravningstiden blir densamma över hela laxen. Ju tunnare laxfilé, desto kortare gravningstid. Och numera säger Livsmedelsverket att odlad lax inte behöver frysas före gravning eftersom det är mycket sällsynt att odlad lax innehåller parasiter.
Havtornsgravad lax
Skriv ut
Ingredienser (8 bufféportioner)
- 800 g laxfilé, jämntjock av mittbiten
- 3 dl tinade havtorn
- 3 msk strösocker
- 2 1/2 msk vanligt salt
- 1 msk nystötta vitpepparkorn
- 1–1 1/2 dl hackad dill
Gör så här:
- Lägg havtornen i en skål och tryck till lite så att bären spricker.
- Lägg laxen i en form. Blanda socker, salt och peppar. Gnid in laxen med blandningen.
- Fördela havtorn och dill på laxen. Täck formen noga med plast.
- Grava laxen i kylen cirka två dygn, vänd ett par gånger under tiden.
- Häll bort laken och skrapa kryddorna. Skär filéerna i tunna skivor.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.