Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 17 december 2020

Havtornsgravad lax

Årets gravade jullax får god och frisk smak av havtorn.

 Havtornsgravad lax på julbordet kan bli en ny tradition.
Havtornsgravad lax på julbordet kan bli en ny tradition. FOTO: Ove Lindfors

Caroline tipsar! Tänk på att köpa en jämntjock laxfilé av mittbit så att gravningstiden blir densamma över hela laxen. Ju tunnare laxfilé, desto kortare gravningstid. Och numera säger Livsmedelsverket att odlad lax inte behöver frysas före gravning eftersom det är mycket sällsynt att odlad lax innehåller parasiter.

Havtornsgravad lax

Skriv ut

Ingredienser (8 bufféportioner)

  • 800 g laxfilé, jämntjock av mittbiten
  • 3 dl tinade havtorn
  • 3 msk strösocker
  • 2 1/2 msk vanligt salt
  • 1 msk nystötta vitpepparkorn
  • 1–1 1/2 dl hackad dill

Gör så här:

  1. Lägg havtornen i en skål och tryck till lite så att bären spricker.
  2. Lägg laxen i en form. Blanda socker, salt och peppar. Gnid in laxen med blandningen.
  3. Fördela havtorn och dill på laxen. Täck formen noga med plast.
  4. Grava laxen i kylen cirka två dygn, vänd ett par gånger under tiden.
  5. Häll bort laken och skrapa kryddorna. Skär filéerna i tunna skivor.

Recept Caroline Hofberg

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen