Recept 1 september
Hel kyckling med rotsaker och sky
Ljuvliga dofter, underbar smak och fantastisk känsla i köket. Det får du om du lagar en hel kyckling i ugn - enkelt och supergott!
Receptet är skapat av Lands matkreatör Katarina Ekeström som har gjort ett enkelt och mycket gott recept.
Läs också: Allt i ett-kyckling på plåt
Hel kyckling med rotsaker och sky
Skriv ut
Ingredienser 4 personer
- 1 hel kyckling, gärna ekologisk
- salt
- Marinad:
- 1 msk rapsolja
- 1 msk citronsaft
- 1 msk soja
- 1 tsk honung
- svartpeppar
- Ugnsrostade grönsaker:
- 800 g potatis
- 1 stor morot
- 2 gula eller röda lökar
- 2 äpplen
- 1 tsk rosmarin
- salt
- Sky:
- 2 dl vatten
- 1 ½ msk koncentrerad kycklingfond
- 2 msk pressad citron
- Sätt ugnen på 225 grader. Dela kycklingen längs ryggen, vik upp den och salta lätt. Lägg i form eller på en plåt. Det ska finnas plats för grönsakerna.
- Blanda olja, citronsaft, soja, honung och svartpeppar. Pensla kycklingen med blandningen och ställ in i ugnen.
- Skär potatisen i klyftor. Skala och dela moroten i mindre bitar. Skala löken och skär i klyftor. Dela äpplet i klyftor.
- Blanda rotsaker, lök och äpple med olja. Salta lätt och vänd runt tillsammans med rosmarin. När kycklingen börjar få färg efter cirka 10 minuter fördelas grönsakerna runtom.
- Sänk ugnstemperaturen till 175 grader och låt allt rosta till kycklingen har en innertemperatur på 80 grader. Då ska ingredienserna till skyn hällas i formen.
- Låt stå ytterligare en stund tills termometern visar 82 grader intill tjockaste delen på lårbenet.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.