Recept 5 oktober 2018
Helgrillad kyckling fylld med äpplen och örter
En helgrillad fylld kyckling som blir riktigt saftig och smakrik.
När du lagar kyckling, i synnerhet en hel, är det viktigt med genomstekning. Genom att hetta upp maten ordentligt dör eventuella bakterier. Hetta upp till 70 grader på styckningsdetaljer utan ben. 82 grader invid lårbenet på hel kyckling och styckningsdetaljer med ben.
På grillen kan du med fördel använda en termometersticka för att kolla av temperaturen på köttet.
Läs också: Majskyckling med smörsås och squash- och äppelgratäng
Helgrillad kyckling
Skriv ut
Ingredienser:
- 1 kyckling
- lök, äpplen, örter eller annat gott till fyllning
Gör så här:
- Fyll kycklingen med lök, äpple, örter eller något annat du gillar.
- Grillen fyller du till en fjärdedel med briketter eller kol. När glöden är bra, lägg kycklingen på gallret med bröstet uppåt. Den ska inte ligga direkt över glöden.
- Vrid kycklingen ett halvt varv efter halva tiden (bröstet ska alltid vara uppåt). En kyckling på 1,3–1,4 kilo brukar bli klar på cirka 1 1/2 timme.
- Använd gärna en digital stekte termometer, temperaturen ska vara 82 grader längst in vid bröstbenet och i låret.