Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 15 oktober 2018

Helstekt apelsinkyckling

Helstekt kyckling med apelsin och färsk rosmarin är en älskad klassiker.

 En hel majskyckling räcker till fyra personer.
En hel majskyckling räcker till fyra personer. FOTO: Ove Lindfors

Familjemiddag med helstekt kyckling och gräddsås är ett kärt barndomsminne för måna. Här är en variant med apelsin och färsk rosmarin. Servera gärna med potatismos och en grönsallad.

Läs också: Rådjursstek med grön örtolja

Helstekt apelsinkyckling

Skriv ut

Ingredienser: (4 portioner)

  • 1 majskyckling, cirka 1 1/2 kg
  • 1 apelsin
  • färsk rosmarin
  • olivolja
  • salt
  • nymald peppar
  • Sås/stekning
  • 2 apelsiner
  • 1 gul lök
  • 3 lagerblad
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 1/2 msk majsstärkelse (maizena)
  • 1 1/2 dl mjölk, 3 procent
  • 1 1/2 tsk rivet apelsinskal
  • nymald peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär apelsinen i mindre bitar. Fyll kycklingen med apelsinbitar och rosmarinkvistar. Gnid in skinnet med olivolja och klappa in kycklingen med salt, peppar och cirka 2 msk färsk hackad rosmarin. Lägg kycklingen i en ugnssäker form.
  2. Sås/stekning: Skala apelsinerna med en potatisskalare och pressa ur saften. Skär löken i klyftor. Lägg apelsinskal, lök och lagerblad runt kycklingen. Häll på apelsinsaft och vin.
  3. Sätt in kycklingen i mitten av ugnen 15 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Fortsätt steka tills kycklingen har fin färg och kycklingsaften är ofärgad, cirka 1 1/4 timme. Ös kycklingen några gånger under tiden.
  4. Såsen: När kycklingen är färdigstekt, sila ner stekskyn i en kastrull och skumma bort eventuellt fett.
  5. Tillsätt grädde, buljong och soja och koka ihop några minuter.
  6. Rör ut stärkelsen i mjölken. Vispa ner redningen i såsen och koka cirka 2 minuter. Blanda i apelsinskal och smaka av med peppar.

Recept: Caroline Hofberg

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen