Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
recept 18 juli 2016

Mandelrulltårta med fläderblomscurd

Friskt och fruktigt. Så smakar Roger Erikssons färgsprakande rulltårta med fläderblomscurd. Här är hans succérecept.

Den här rulltårtan har en saftig mandelbotten med syrlig curd smaksatt med fläder som matchar sommarbären.

– Rulltårtan kan bakas några dagar i förväg eller frysas. Curden kan göras några dagar före, tipsar Roger.

– Rulltårtan kan dekoreras med enbart jordgubbar eller hallon, björnbär, smultron, blåbär, bitar av nektariner, plommon mm. I vår familj är det jag och vår 7-årige son som bakar tillsammans.

Ericssons mandelrulltårta med fläderblomscurd och bär

RogerEricsson

Det här behöver du till mandelbotten
4 ägg
150 g socker
1 dl vetemjöl
150 g mandelmjöl
3 äggvitor (spara gulorna till curden)
30 g socker

Det här behöver du till fläderblomscurd
2 hela ägg
3 äggulor
1 dl socker
2 msk maizena
1 dl koncentrerad fläderblomssaft
1 gelatinblad
50 g smör

Det här behöver du till dekor
2, 5 dl vispad grädde
Jordgubbar
Hallon
Körsbär
Blåbär

Så här gör du mandelbotten

1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda försiktigt i siktat mjöl och lite mandelmjöl åt gången.
2. Vispa 3 äggvitor med 30 g socker i en ny skål till hårt skum.
3. Vänd försiktigt ned äggskummet i smeten. Bred ut en långpanna med bakplåtspapper. Grädda i 225 grader i 6-8 minuter.
4. Lägg upp rulltårtan på ett bakplåtspapper med lite socker. Pensla med kallt vatten och dra av pappret.

Så här gör du flädercurd

1. Vispa ihop ägg, äggulor, socker, maizena och fläderblomssaft i en kastrull.
2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten cirka 5 minuter. Värm tills krämen tjocknar på svag värme och vispa hela tiden. Tillsätt gelatinbladet och låt det smälta.
3. Tillsätt smöret.

Så här gör du dekoren

1. Vispa grädden.
2. Bred ut fläderblomscurden på mandelbottnen. Bred ut en tredjedel av den vispade grädden ovanpå curden.
3. Rulla ihop till en rulltårta.
4. Bred på restarande grädde dekorera med bär.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen