Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 24 januari

Hemgjord kefir

Mia Clase från hälsobloggen Food pharmacy delar med sig av recept och tips på hur du enkelt gör egen kefir.

 Gör din egen nyttiga och goda kefir med recept från Foodpharmacy!
Gör din egen nyttiga och goda kefir med recept från Foodpharmacy! FOTO: Food pharmacy

Kefir är en syrad mjölkprodukt som är vassare i smaken än yoghurt och har liknande användningsområde som filmjölk.

– Jag äter kefir ungefär som jag äter mjölksyrade grönsaker, alltså som komplement till andra tillbehör. Mina barn äter inte en hel skål men gärna några matskedar här och där i smoothie eller glass, säger Food pharmacy:s Mia Clase.

Grynen går i arv

För att göra kefir behövs levande kefirgryn. Mia Clase fick i våras en bytta sådana av en vän.

– Ofta går kefirgrynen runt bland vänner men de finns även att köpa. Olika gryn går i gång på olika saker, till exempel komjölk, getmjölk, hästmjölk, växtbaserad mjölk, te eller vatten. Mina behövde ohomogeniserad lantmjölk.

– Att tillverka kefir är sjukt enkelt och det krävs noll ansträngning. Vill man inte hålla i gång tillverkningen täcker man bara över grynen och ställer dem kallt i kylen, säger Mia Clase.

Nedan följer Mias recept steg för steg på hemgjord kefir.

Så gör du kefir:

 Steg 1 när du gör din egen kefir.
Steg 1 när du gör din egen kefir. FOTO: Food pharmacy
 Steg 2 när du gör din egen kefir.
Steg 2 när du gör din egen kefir. FOTO: Food pharmacy
 Steg 3 när du gör din egen kefir.
Steg 3 när du gör din egen kefir. FOTO: Food pharmacy
 Steg 4 när du gör din egen kefir.
Steg 4 när du gör din egen kefir. FOTO: Food pharmacy

Tips! Food pharmacy har gett ut flera böcker på tema mat och hälsa. Den senaste heter ”Näringsjägaren” och fokuserar på hur hälsosam mat och klimatfrågan hänger ihop.

Kefir

Skriv ut

Ingredienser:

  • Kefirgryn

Gör så här:

  1. Häll över grynen i en sil (plast eller nylon är att föredra), ju tätare desto bättre. Ha en bunke under som fångar upp kefiren (vätskan som kefirgrynen ligger i).
  2. Häll över kefiren (vätskan) i en glasburk med lock, stäng locket och ställ burken i kylen. Låt stå i 12 timmar. Färdig kefir!
  3. Häll över kefirgrynen i en annan, ren glasbruk.
  4. Fyll på med 6-8 dl lantmjölk.
  5. Täck med en duk/papper och ställ varmt i 48 timmar.
  6. Börja om från början. Se punkt 1.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen