Hemgjord kefir
Mia Clase från hälsobloggen Food pharmacy delar med sig av recept och tips på hur du enkelt gör egen kefir.
Kefir är en syrad mjölkprodukt som är vassare i smaken än yoghurt och har liknande användningsområde som filmjölk.
– Jag äter kefir ungefär som jag äter mjölksyrade grönsaker, alltså som komplement till andra tillbehör. Mina barn äter inte en hel skål men gärna några matskedar här och där i smoothie eller glass, säger Food pharmacy:s Mia Clase.
Grynen går i arv
För att göra kefir behövs levande kefirgryn. Mia Clase fick i våras en bytta sådana av en vän.
– Ofta går kefirgrynen runt bland vänner men de finns även att köpa. Olika gryn går i gång på olika saker, till exempel komjölk, getmjölk, hästmjölk, växtbaserad mjölk, te eller vatten. Mina behövde ohomogeniserad lantmjölk.
– Att tillverka kefir är sjukt enkelt och det krävs noll ansträngning. Vill man inte hålla i gång tillverkningen täcker man bara över grynen och ställer dem kallt i kylen, säger Mia Clase.
Nedan följer Mias recept steg för steg på hemgjord kefir.
Så gör du kefir:
Tips! Food pharmacy har gett ut flera böcker på tema mat och hälsa. Den senaste heter ”Näringsjägaren” och fokuserar på hur hälsosam mat och klimatfrågan hänger ihop.
Kefir
Ingredienser:
- Kefirgryn
Gör så här:
- Häll över grynen i en sil (plast eller nylon är att föredra), ju tätare desto bättre. Ha en bunke under som fångar upp kefiren (vätskan som kefirgrynen ligger i).
- Häll över kefiren (vätskan) i en glasburk med lock, stäng locket och ställ burken i kylen. Låt stå i 12 timmar. Färdig kefir!
- Häll över kefirgrynen i en annan, ren glasbruk.
- Fyll på med 6-8 dl lantmjölk.
- Täck med en duk/papper och ställ varmt i 48 timmar.
- Börja om från början. Se punkt 1.