Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 21 maj 2018

Herrgårdstårta med hallongrädde

Godare och smartare tårta finns inte. Speciellt när man är många. Du gör den härliga Herrgårdstårtan enkelt i långpanna!

 Pinocchiotårta med hallongrädde – den perfekta kalastårtan som du gör i långpanna.
Pinocchiotårta med hallongrädde – den perfekta kalastårtan som du gör i långpanna.

Den här klassiska och underbart goda kalastårtan kallas även för Pinocchiotårta och Brittatårta. Lands ljuvliga variant med hallongrädde kallar vi för Herrgårdstårta. Men även om namnen varierar så är smaken av sockerkaka, maräng, grädde och bär lika härlig – oavsett vad du kallar den för. Och eftersom du gör en i långpanna räcker den till många. Perfekt kalastårta!

Läs också: Baka godaste sommartårtan med bär

Herrgårdstårta med hallongrädde

Skriv ut

Ingredienser

  • 8–10 bitar
  • Botten 1
  • 150 g smör
  • 1 1/2 dl socker 4 äggulor
  • 2 1/2 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker 4 msk mjölk
  • Botten 2
  • 4 äggvitor
  • 2 dl socker (100 g hackade nötkärnor)
  • Fyllning
  • 2–3 dl vispgrädde 2–3 dl hallon socker

Gör så här:

  1. Vispa rumsvarmt smör med socker tills det blir vitt och pösigt. Tillsätt äggulorna en i taget under fortsatt vispning.
  2. Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker. Rör hastigt ner mjölblandningen omväxlande med mjölken i smeten. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna.
  3. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills marängen är styv och blank. Bred marängsmeten över kaksmeten. Strö eventuellt över hackade nötkärnor. Grädda i 175 grader tills kakbottnen är torr och marängen fått lite färg, det tar cirka 25 minuter. Låt kakan svalna.
  4. Dela kakan på mitten och lägg den ena biten på ett fat.
  5. Vispa grädden och vänd ner lätt mosade hallon. Smaka av om socker behövs. Bred hallongrädde över biten på fatet. Lägg över den andra biten.
  6. Skär tårtan i lagom stora rutor om du vill servera den som bakelser.
  7. Garnera gärna med riven choklad om du inte har använt nötter. Toppa med några hallon på varje bakelse.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen