Recept 16 maj 2019
Hockeybullar
Hockeybulle är ett lokalt bakverk i Furudal i Dalarna bestående av fluffig vetebulle och len vaniljfyllning.
Till Snitths hantverksbageri i Furudal vallfärdar fikasugna för att uppleva godsaken hockeybulle. Här delar bageriet med sig av receptet till dig som inte har vägarna förbi, eller vill baka egna.
Det går också bra att halvera receptet.
Läs också: Semmelkladdkaka med vispgrädde
Hockeybullar
Skriv ut
Ingredienser:
- 1 liter mjölk
- 500 g smör
- 20 g salt
- 150 g jäst
- 100 g muscovadosocker
- 40 g kardemumma
- 2,2 kg vetemjöl eko
- Fyllning
- 2 dl grädde
- 1,5 tsk mjöl
- 1/2 msk socker
- 1 ägg
- 2 msk vaniljsocker
- 500 g smör
- 3 dl vit sirap
- Glasyr
- florsocker
- vatten
Gör så här:
- Bullarna: Blanda ingredienserna till en mjuk ganska lös deg. Låt vila en kvart.
- Dela degen i 70 grams bitar, rulla till bullar. Jäs i ca 45 minuter.
- Grädda i ugn på 200 grader i ca 6 minuter. Låt svalna.
- Fyllning: Blanda grädde, mjöl och socker i en kastrull. Koka i tre minuter.
- Tag av kastrullen och rör ner ägget. Koka en halv minut till. Tag av kastrullen och tillsätt vaniljsocker.
- Vispa smör och sirap fluffigt. Blanda med den kokta krämen.
- Montering: Dela på bullarna. Stryk på ett tjockt lager kräm och lägg på locket.
- Rör en tjock glasyrsmet av florsocker och vatten. Ringla glasyr över locket på bullen.