Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 13 maj

Hollandaisesås

Hollandaisesås är en klassiker till grönsaker och fisk och ger också klassisk smak och konsistens till maträtten eggs Benedicte. Det här receptet är gjort av Tove Nilsson och är både smakrikt och smart - testa!

 Hollandaisesås, klassisk sås som passar till grönsaker och fisk.
Hollandaisesås, klassisk sås som passar till grönsaker och fisk. FOTO: Istock

Receptet finns i Tove Nilssons kokbok Ägg, recept och teknik, där hon samlat alla möjliga recept med ägg. Hollandaisesås är god i sig själv och är en klassisk fransk sås och kan också smaksättas på olika sätt.

 Kokboken Ägg av Tove Nilsson.
Kokboken Ägg av Tove Nilsson. FOTO: Charlie Drevenstan

Hollandaisesås

Skriv ut

Ingredienser (4 portioner):

  • 3 äggulor
  • 200 g smör
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl torrt vitt vin
  • 4 hela vitpepparkorn
  • 1 persiljekvist
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • salt
  • nymald vitpeppar

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen.
  2. Koka ihop lök, vinäger, vatten, vin, peppar och persilja. Reducera till hälften. Sila bort kryddorna.
  3. Vispa in äggulorna i vätskan och vispa på svag värme till en lite tjockare sås.
  4. Dra av kastrullen från värmen och vispa droppvis i smöret till en krämig sås. Blir såsen för tjock kan du tillsätta lite vatten.
  5. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Recept: Tove Nilsson Foto: Charlie Drevstam

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen