Recept 12 oktober 2018
Höstig köttfärssås med rotfrukter
Rotfrukter och svamp ger extra fin smak åt den mustiga köttfärssåsen på viltfärs.
För dig som inte har tillgång till vild färs fungerar nötfärs precis lika bra. Enbär och timjan känns som självklara smaksättare, men en klick gelé i köttfärssåsen sätter också extra piff.
Läs också: Gör tomatsås utan tomater – nomatsås
Höstig köttfärssås med rotfrukter
Skriv ut
Ingredienser: (4 portioner)
- 500 g vilt- eller nötfärs
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 100 g kålrot
- 100 g rotselleri
- 1 morot
- smör
- 1 burk krossade tomater, 400 g
- 2 dl öl eller vatten
- 4 msk viltfond med kantarell
- 10 krossade enbär
- 1 msk timjan
- 150 g färsk svamp, till exempel skogssvamp eller champinjoner
- 2 msk röd vinbärs gelé
- salt
- nymald peppar
- Till servering
- pasta, potatismos eller potatisstomp
Gör så här:
- Skala och hacka lök och vitlök. Skala rotfrukterna och skär dem i små tärningar.
- Fräs lök, vitlök och rotfrukter sakta i smör i en gryta utan att det tar färg, cirka 10 minuter.
- Höj värmen, tillsätt köttfärsen och stek tills den är smulig.
- Tillsätt tomater, öl eller vatten, fond och kryddor. Koka såsen sakta under lock cirka 40 minuter.
- Dela svampen om den är stor. Fräs i smör i en stekpanna.
- Blanda i stekt svamp och gelé och koka ytterligare cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.