Recept 28 september 2018
Indisk lammburgare med raita och bhaji
Bjud på Håkan Larssons indiska lammburgare som präglas av milda smaker. Fin lammfärs får sällskap av gurkröra med mynta, och bhaji, ett stekt lökbröd.
Raita är en indisk yoghurtsås som svalkar gott till lamm. Här smaksätts den med mycket mynta och en hel gurka. Bhaji, ett bröd med lök och garam masala, steks frasigt och får agera själva behållaren åt burgaren. Ihop blir alltsammans en intressant smakkombination inför helgen!
Läs också: Håkans ugnsbakade aubergine och köttfärs på marockanskt vis
Tips! Bästa vinet till burgaren
Här krävs inget finessrikt vin men ett varmfruktigt och generöst från Sydafrika: Reyneke Vinehugger Cabernet Sauvignon Merlot (6455), 82 kronor.
Indisk lammburgare med raita och bhaji
Skriv ut
Ingredienser: (4 personer)
- Burgare
- 500-600 g lammfärs eller blandfärs
- 2-3 msk tandooripasta
- 1 tsk kumminfrön
- knappt 1 tsk salt
- Raita
- 1 gurka
- 3 dl grekisk yoghurt, 10-12%
- en näve myntablad
- lite salt
- Bhaji
- 100 g vetemjöl
- 1 msk garam masala eller spiskummin
- 1 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- ca 1 1/2 dl vatten
- 1 stor gul lök
- 3 msk rapsolja
- Servering
- 4 hamburgerbröd
- grönsallad
- rödlök
- mango chutney
Gör så här:
- Burgare: Blanda alla ingredienserna väl, forma fyra burgare. Ställ kallt.
- Raita: Riv gurkan grovt, krama ur så mycket vätska du kan. Blanda med yoghurt, grovhackad mynta och salt, ställ kallt.
- Bhaji: Blanda vetemjöl, garam masala, bakpulver och salt väl. Tillsätt vatten lite i taget tills du får en tjock smet. Skala och halvera löken, skiva tunt och blanda ner.
- Hetta upp oljan i en stekpanna. Klicka ner löksmeten i 4 ”biffar”. Stek i cirka 3 minuter, vänd och stek i cirka 3 minuter till tills de är genomstekta. Ta upp och håll varmt.
- Servering: Grilla eller stek lammburgarna, rosta bröden. Lägg sallad och burgare på underbrödet, fortsätt med raita och en bhaji, sedan strimlad rödlök och över brödet. Bjud mer sallad, raita och mango chutney bredvid.