Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 29 november 2018

Indisk palak paneer

Den indiska vegorätten palak paneer med färskost i spenatsås serveras här med ris.

 Den indiska palak paneer, färskost i spenatsås, är en populär vegetarisk rätt på menyn.
Den indiska palak paneer, färskost i spenatsås, är en populär vegetarisk rätt på menyn. FOTO: Istock

Fram tills nyligen var osten till palak paneer svår att få tag på i matbutiken. Den som ville njuta den goda rätten fick i stället göra sin egen ost från grunden. Nu finns förvisso genvägar att tillgå, men vi tycker fortfarande att hemgjort är bäst!

Osten håller en vecka i kylskåp och kan bytas ut mot kyckling, tofu, potatis, blomkål eller räkor.

Läs också: Snabb korma – indisk favorit med nyttig gurkmeja

Palak paneer

Skriv ut

Ingredienser: (4 portioner)

  • Paneer
  • 1,5 liter mjölk, minst 4%
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • Sås
  • 200 g spenat, färsk eller fryst
  • 3 msk smör
  • 0,5 tsk hel spiskummin
  • 0,5 tsk senapsfrö
  • 5 st vitlöksklyftor
  • 0,5 st strimlad chili
  • 2 cm färsk ingefära
  • 1 st liten lök
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk grädde
  • 0,5 tsk garam masala
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk malen koriander
  • 1 st näve färsk koriander

Gör så här:

  1. Paneer: Koka upp mjölk, rör ner vinäger. Ostmassan kommer först att klumpa sig, rör tills den tar ihop. Häll massan i en silduk (även om den inte tar ihop) och pressa ut vattnet. Forma massan för hand till en rund ost.
  2. Skär i bitar och ställ åt sidan.
  3. Sås: Koka spenaten i vatten i 5 minuter. Häll av vattnet och mixa. Stek hel kummin och senapsfrön i smör i 30 sekunder på låg värme. Tillsätt vitlök, chili och ingefära. Stek tills vitlöken är gyllene. Tillsätt lök.
  4. Lägg i paneer, gurkmeja, salt och spenat. Tillsätt mjölk, garam masala, malen spiskummin, malen koriander, färsk koriander och grädde. Låt sjuda 3–4 minuter.
  5. Servera med nykokt ris.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen