Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 13 mars 2018

Så lägger du in din saltgurka

Visst, du kan köpa saltgurka billigt i affären. Men det är extra lyxigt att ha sin egen.

FOTO: Istock

Njut av den krispiga gurkan när du tar första tuggan.

Läs också: Picklad rödlök – utan socker!

Inlagd saltgurka

Skriv ut

Ingredienser

  • 1,5 kilo västeråsgurka
  • 1,5 dl grovt salt, helst jodfritt
  • För inläggningen:
  • 1 liter vatten
  • 2 dl ättika, 12%
  • 1 dl grovt salt, helst jodfritt
  • 1 msk rörsocker eller vanligt socker
  • 5-6 fina körsbärsblad eller svartvinbärsblad
  • 5-6 lagerblad
  • 1/2 knippe krondill
  • ca 50 g pepparrot
  • rena glasburkar med lock

Gör så här

  1. Skölj gurkorna noggrant. De ska inte ha skador. Varva dem hela med salt i en skål eller bunke. Täck med plast och låt stå svalt ca 1 dygn. Saltet drar ut en hel del vatten ur gurkorna.
  2. Diska och rengör burkarna noga. Blanda vatten, ättika, salt och socker i en kastrull och koka upp så att salt och socker löser sig. Låt lagen kallna.
  3. Skölj av saltet från gurkorna som legat i salt ett dygn. Låt dem rinna av. Skölj körsbärsbladen noga (eller svartvinbärsblad om du har det), skölj krondillen, skala och tärna pepparroten.
  4. Välj om du vill lägga in skivade eller hela gurkor.Varva gurkor med körsbärsblad, lagerblad, dill och pepparrot. Lägg dem tätt packade. Häll på lagen och sätt på lock. Ställ dem i kyl eller sval och efter en vecka kan du smaka på dem. De skivade blir klara först. De håller länge förvarade i kylen och var noga med att inte stoppa fingrarna i burken när du tar upp gurkor för att äta.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen