Recept 13 mars 2018
Så lägger du in din saltgurka
Visst, du kan köpa saltgurka billigt i affären. Men det är extra lyxigt att ha sin egen.
Njut av den krispiga gurkan när du tar första tuggan.
Läs också: Picklad rödlök – utan socker!
Inlagd saltgurka
Skriv ut
Ingredienser
- 1,5 kilo västeråsgurka
- 1,5 dl grovt salt, helst jodfritt
- För inläggningen:
- 1 liter vatten
- 2 dl ättika, 12%
- 1 dl grovt salt, helst jodfritt
- 1 msk rörsocker eller vanligt socker
- 5-6 fina körsbärsblad eller svartvinbärsblad
- 5-6 lagerblad
- 1/2 knippe krondill
- ca 50 g pepparrot
- rena glasburkar med lock
Gör så här
- Skölj gurkorna noggrant. De ska inte ha skador. Varva dem hela med salt i en skål eller bunke. Täck med plast och låt stå svalt ca 1 dygn. Saltet drar ut en hel del vatten ur gurkorna.
- Diska och rengör burkarna noga. Blanda vatten, ättika, salt och socker i en kastrull och koka upp så att salt och socker löser sig. Låt lagen kallna.
- Skölj av saltet från gurkorna som legat i salt ett dygn. Låt dem rinna av. Skölj körsbärsbladen noga (eller svartvinbärsblad om du har det), skölj krondillen, skala och tärna pepparroten.
- Välj om du vill lägga in skivade eller hela gurkor.Varva gurkor med körsbärsblad, lagerblad, dill och pepparrot. Lägg dem tätt packade. Häll på lagen och sätt på lock. Ställ dem i kyl eller sval och efter en vecka kan du smaka på dem. De skivade blir klara först. De håller länge förvarade i kylen och var noga med att inte stoppa fingrarna i burken när du tar upp gurkor för att äta.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.