Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 21 februari

Jordärtskocksgratäng med fläsk och ädelost

Den här krämiga gratängen innehåller godsaker som jordärtskockor, champinjoner, ädelost och rökt sidfläsk.

 Gratänger av olika slag blir ofta givna familjefavoriter.
Gratänger av olika slag blir ofta givna familjefavoriter. FOTO: Ove Lindfors

Gratäng är en favorit som verkligen passar bra så här års. Härligt rustik mat som känns värmande i vintermörkret.

Lägg allt i en form och låt ugnen göra jobbet!

Läs också: Gammaldags makaronipudding med bacon

Skriv ut

Ingredienser: (4 portioner)

  • 200 g rökt sidfläsk i bit
  • 200 g färska champinjoner
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl strimlad purjolök
  • smör
  • 400 g jordärtskockor
  • 600 g mjölig potatis
  • 150 g ädelost, t ex kvibille
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • salt
  • nymald peppar
  • ca 2 dl riven ost till gratinering

Gör så här:

  1. Strimla fläsket. Skär stora champinjoner i kvartar och de små på mitten. Hacka vitlöken.
  2. Fräs fläsk, champinjoner, vitlök och purjolök i smör, cirka 10 minuter. Låt svalna.
  3. Skala jordärtskockor och potatis. Skär i tunna skivor, gärna på mandolin. Smula ädelosten.
  4. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla ingredienser, utom den rivna osten, i en stor bunke.
  5. Häll över blandningen i en ugnssäker form. Strö över den rivna osten.
  6. Gratinera i mitten av ugnen tills jordärtskockor och potatis är mjuka, cirka 45 minuter. Jordärtskockorna behöver lite längre tid i ugnen än potatisen.

Recept: Caroline Hofberg

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen