Recept 14 juni 2019
Jordgubbsmoussetårta
Den här moussetårtan är perfekt till midsommar eftersom den bör göras i god tid.
Det är snabbt gjort att bre över vispad grädde och lägga på jordgubbar vid servering av tårtan. Mumsig och smart!
Läs också: Enkel marängtårta i långpanna
Jordgubbsmoussetårta
Skriv ut
Ingredienser: (8 bitar)
- Botten
- 125 g smör
- 250 g digestivekex
- 2 tsk nystötta kardemummakärnor
- Mousse
- 250 g frysta jordgubbar
- rivet skal av 1 lime
- 100 g cream cheese
- 1 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 gelatinblad
- 2 dl vispgrädde
- Topping
- 2 dl vispgrädde
- färska jordgubbar
- mynta
Gör så här:
- Smält smöret och låt det svalna. Mixa kexen. Rör ner smöret och kardemumman. Mixa ihop till en smulig massa.
- Tryck ut smulet över bottnen i en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter. Låt vila i kylen cirka 1 timme.
- Sätt ugnen på 175 grader. Grädda bottnen i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Låt kallna.
- Mousse: Tina jordgubbarna och mixa dem till en sås. Blanda i limeskal.
- Blanda hälften av såsen med färskost, florsocker och vaniljsocker.
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. Värm resterande jordgubbssås i en liten kastrull. Låt gelatinet smälta i såsen. Låt svalna.
- Blanda ner gelatinblandningen i moussesmeten.
- Vispa grädden fast. Vänd ner den vispade grädden med luftiga tag i moussesmeten.
- Häll smeten i formen. Låt stelna minst 4 timmar i kylen.
- Vid servering: Vispa grädden och bred över tårtan. Garnera med färska jordgubbar och myntablad.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.