Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 5 juni 2018

Jordgubbstårta med mandelmassa

Midsommarafton eller ett sommarkalas i goda vänners lag. Den här jordgubbstårtan är en given succé som passar vid alla tillfällen. Om du vill göra det enklare för dig går det lika bra med en färdigköpt tårtbotten.

 Jordgubbstårtan är en riktig klassiker. Foto: Ove Lindfors
Jordgubbstårtan är en riktig klassiker. Foto: Ove Lindfors

Läs också: Pannacotta med jordgubbar och fläderLäs också: Jordgubbstårta med flädermousse och mynta

Jordgubbstårta med mandelmassa

Skriv ut

Ingredienser (8-10 bitar)

  • Botten
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl hett vatten
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 2 tsk nystötta kardemummakärnor
  • smör och kokosflingor till formen
  • Vaniljkräm
  • 1 dl standardmjölk
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 msk strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 stora äggulor
  • 1 dl vispgrädde + 1 dl vispgrädde
  • Jordgubbsfyllning
  • 4 dl hackade jordgubbar
  • 150 g grovriven mandelmassa
  • ½ dl koncentrerad jordgubbs- eller
  • flädersaft
  • Garnering
  • vispgrädde
  • rostade mandelspån
  • jordgubbar
  • färsk mynta

Gör så här:

  1. Botten: Smörj en 2-liters kakform och strö den med kokos. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vattnet, lite i taget. Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och kardemumma och rör ner det i smeten.
  3. Häll smeten i formen. Grädda den i den nedre delen av ugnen tills kakan är genomgräddad, cirka 40 minuter. Känn med en provsticka att den är klar. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.
  4. Vaniljkräm: Blanda mjölk, majsstärkelse, socker, vanilj, äggulor och 1 dl grädde i en rostfri kastrull. Låt sjuda på svag värme under vispning tills blandningen tjocknat till en kräm, den får inte koka. Låt kallna.
  5. Vispa 1 dl grädde ganska hårt. Vänd ner i den kalla vaniljkrämen.
  6. Jordgubbsfyllning: Mosa ihop de hackade jordgubbarna med mandelmassan.
  7. Dela kakan i 3 bottnar. Pensla saften på bottnarna. Bred hälften av jordgubbsfyllningen på en kakbotten. Fördela hälften av vaniljkrämen över. Lägg på nästa kakbotten. Upprepa med resten av fyllningen. Lägg på sista bottnen.
  8. Täck tårtan med plastfolie och låt den safta till sig i kylen i några timmar, helst över natten.
  9. Bred vispad grädde över hela tårtan. Täck kanterna med rostade mandelspån. Lägg på jordgubbar. Spritsa ut gräddtoppar längs kanten. Garnera med myntablad.

Recept: Caroline Hofberg

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen