Recept 2 oktober 2018
Jordgubbstårta med nötmaräng
Smarrig och smart tårta med jordgubbar och nötmaräng att sno ihop inför kalaset.
Marängbottnar är alltid praktiska, till exempel om man ska transportera sin tårta. De är lätta att ta med, med bakpapper emellan. Och de går bra att baka någon dag i förväg och förvara på galler i rumstemperatur. Tänk bara på att bre fyllningen på bottnarna precis vid servering så att marängen håller sig krispig.
Jordgubbstårta med nötmaräng
Skriv ut
Ingredienser: (8–10 bitar)
- 2 dl pistaschnötter
- 2 dl pinjenötter
- 2 dl strösocker
- 4 äggvitor
- smör, vetemjöl och bakplåtspapper till gräddning
- Fyllning 1
- 1 ½ dl vispgrädde
- 1 dl lemon curd
- Fyllning 2
- ca 2 dl jordgubbar
- 2 msk hackad färsk mynta
- 500 g kesella vanilj
- Till garnering
- 3 dl vispgrädde
- jordgubbar
- mynta
Gör så här:
- Rita 3 rundlar à 24 centimeter i diameter på bakplåtspapper. Pensla rundlarna med smält smör och sikta över vetemjöl. Sätt ugnen på 150 grader.
- Mal eller mixa nötterna till ett fint mjöl. Blanda med sockret.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner nötsockret, lite i taget, med luftiga tag.
- Bred ut smeten i rundlarna. Grädda i mitten av ugnen cirka 25 minuter. Lossa genast bottnarna från pappret men låt dem kallna på pappret på plåten.
- Vispa grädden lätt till fyllning nr 1. Mjukrör lemoncurden. Vänd ner lite av grädden i curden. Blanda sedan ner resten.
- Mosa jordgubbarna och blanda i myntan.
- Precis vid servering: Bred citrongrädden på en botten och lägg på nästa botten. Bred på jordgubbsmoset och därefter kesellan. Lägg på den sista botten.
- Toppa med vispad grädde, jordgubbar och mynta.