Recept 13 juni 2018
Jordgubbstårta med rabarbermousse
En ljuvlig tårta med fyllning av fluffig rabarbermousse. Perfekt till sommarkalaset.
Läs också: Lands receptskatt: 12 sommartårtor för alla tillfällen
Jordgubbstårta med rabarbermousse
Skriv ut
Ingredienser (10 bitar)
- 1 tårtbotten, färdigköpt eller hemgjord (se recept)
- Tårtbotten:
- 3 ägg
- 3 dl strösocker
- 1 dl hett vatten
- 3 dl vetemjöl
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- Rabarbermousse:
- 5 gelatinblad
- 1 dl koncentrerad rabarbersaft
- 3 dl vispgrädde
- 3 äggulor
- 3 msk strösocker
- Fyllning:
- 3/4 liter jordgubbar
- 1/2 dl koncentrerad rabarbersaft
- Till garnering:
- ca 5 dl vispgrädde
- jordgubbar
Gör så här:
- Botten:
- Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vattnet, lite i taget. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form som rymmer cirka 2 liter.
- Grädda bottnen i den nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Kontrollera att kakan är genomgräddad.
- Låt bottnen svalna innan den stjälps upp och får kallna.
- Fyllning och mousse:
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Värm hälften av saften i en liten kastrull. Ta från värmen och låt gelatinet smälta i saften. Tillsätt resten av saften och låt kallna.
- Vispa grädden. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt gelatinet i äggsmeten i en fin stråle under omrörning. Vänd ner grädden. Låt moussen stelna i kylen till bredbar konsistens.
- Skiva jordgubbarna tunt. Dela kakan i tre bottnar. Pensla bottnarna med saft.
- Lägg ett lager jordgubbar på den understa bottnen. Täck med mousse. Lägg på den andra bottnen. Upprepa fyllningen. Avsluta med den tredje bottnen. Plasta in och ställ tårtan i kylen i minst 4 timmar så att moussen stelnar och tårtan får safta sig.
- Bred vispad grädde runt tårtan. Garnera med spritsad grädde och jordgubbar.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.