Recept 27 november 2018
Julig lingonkola
Lingon och kola hör ihop. Åtminstone i denna ljuvliga lingonkola!
Julens smaker och dofter sprider sig extra mycket med hemgjort godis. Lätt att göra, gott att äta och trevligt att bjuda på. Om någonting nu skulle råka bli över!
Läs också: Saffranskola med kokos
Lingonkola
Skriv ut
Ingredienser: (30 stycken)
- 100 g mixade och passerade lingon (lingonpuré)
- 1,5 dl vispgrädde
- 2,5 dl strösocker
- 1 msk ljus sirap
- frystorkade lingon
Gör så här:
- Koka upp alla ingredienser till 123–124 grader i en kastrull. Rör då och då i botten, men inte hela tiden.
- Testa temperaturen genom ett kulprov. Droppa lite smet i ett glas med kallt vatten, plocka upp smeten och forma den till en kula. Går det bra har smeten nått rätt temperatur.
- Sänk värmen de sista minuterna, så att det inte bränner i botten.
- Lägg en bakplåtspapper i en form cirka 15 × 20 centimeter. Häll upp kolan i formen. Låt kolan stelna minst 8 timmar i rumstemperatur.
- Pudra över frystorkade lingon och skär upp kolan i bitar.