Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 8 november 2018

Juligt god pepparkaksrulltårta

Mjuk pepparkaka fylld med färskost och lingon är en fantastisk grund för denna juliga rulltårta.

 Rulltårtan slår aldrig fel.
Rulltårtan slår aldrig fel. FOTO: Istock

Den klassiska avlånga tårtan med inrullad fyllning får i detta recept klä på sig tomtedräkten. Kakan smakar pepparkaka och fyllningen lingon. Mums till adventsfikat!

Läs också: Snabb och ljuvligt god kanelbullerulltårta

Pepparkaksrulltårta

Skriv ut

Ingredienser: (ca 12 bitar)

  • Kaka
  • 120 g vetemjöl (2 dl)
  • 3 g bikarbonat (1/2 tsk)
  • 8 g malen kanel (3 tsk)
  • 3 g malen ingefära (1 tsk)
  • 3 g malen kryddnejlika (1 tsk)
  • 165 g ägg (3)
  • 130 g strösocker (1 ½ dl)
  • 2 msk filmjölk
  • Färskostfyllning
  • 100 g rumsvarmt osaltat smör
  • 250 gram rumsvarm cream cheese (färskost)
  • 10 g vaniljsocker (1 msk)
  • 210 g florsocker (3 ½ dl)
  • 25 g vispgrädde (1/4 dl)
  • 50 g frysta lingon (1 dl)
  • Eventuellt frysta och tinade lingon eller rårörda lingon till servering

Gör så här:

  1. Kaka: Sätt ugnen på 250 grader, varmluftsfunktion. Sikta ner alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ägg och socker pösigt i en annan bunke. Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna i äggblandningen med en slickepott. Vänd till sist ner filmjölken till en slät smet.
  2. Bred ut smeten jämnt på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter. Ta ut kakan ur ugnen, sockra den ordentligt på ytan och stjälp upp den på ett bakplåtspapper så att den sockrade sidan ligger mot pappret. Låt svalna. För att lättare kunna dra loss bakplåtspappret från kakan kan du pensla det med kallt vatten.
  3. Färskostfyllning: Vispa smör och färskost vitt och fluffigt i en bunke. Tillsätt vaniljsockret och därefter florsockret i omgångar. Fortsätt att vispa tills frostningen är fast och fin. Blanda ner grädden. Fördela frostningen jämnt över kakan, strö över lingonen och rulle ihop till en rulle. Servera eventuellt med extra lingon vid sidan av.

Recept: Roy Fares

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen