Recept 8 november 2018
Juligt god pepparkaksrulltårta
Mjuk pepparkaka fylld med färskost och lingon är en fantastisk grund för denna juliga rulltårta.
Den klassiska avlånga tårtan med inrullad fyllning får i detta recept klä på sig tomtedräkten. Kakan smakar pepparkaka och fyllningen lingon. Mums till adventsfikat!
Läs också: Snabb och ljuvligt god kanelbullerulltårta
Pepparkaksrulltårta
Skriv ut
Ingredienser: (ca 12 bitar)
- Kaka
- 120 g vetemjöl (2 dl)
- 3 g bikarbonat (1/2 tsk)
- 8 g malen kanel (3 tsk)
- 3 g malen ingefära (1 tsk)
- 3 g malen kryddnejlika (1 tsk)
- 165 g ägg (3)
- 130 g strösocker (1 ½ dl)
- 2 msk filmjölk
- Färskostfyllning
- 100 g rumsvarmt osaltat smör
- 250 gram rumsvarm cream cheese (färskost)
- 10 g vaniljsocker (1 msk)
- 210 g florsocker (3 ½ dl)
- 25 g vispgrädde (1/4 dl)
- 50 g frysta lingon (1 dl)
- Eventuellt frysta och tinade lingon eller rårörda lingon till servering
Gör så här:
- Kaka: Sätt ugnen på 250 grader, varmluftsfunktion. Sikta ner alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ägg och socker pösigt i en annan bunke. Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna i äggblandningen med en slickepott. Vänd till sist ner filmjölken till en slät smet.
- Bred ut smeten jämnt på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter. Ta ut kakan ur ugnen, sockra den ordentligt på ytan och stjälp upp den på ett bakplåtspapper så att den sockrade sidan ligger mot pappret. Låt svalna. För att lättare kunna dra loss bakplåtspappret från kakan kan du pensla det med kallt vatten.
- Färskostfyllning: Vispa smör och färskost vitt och fluffigt i en bunke. Tillsätt vaniljsockret och därefter florsockret i omgångar. Fortsätt att vispa tills frostningen är fast och fin. Blanda ner grädden. Fördela frostningen jämnt över kakan, strö över lingonen och rulle ihop till en rulle. Servera eventuellt med extra lingon vid sidan av.