Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 22 september

Jumpy graham: Baka smart med färdig surdeg

Ett hejdlöst gott surdegsbröd med krämigt inre och frasig frallyta.

 Supergoda frallor med smart "surdegsjäst".
Supergoda frallor med smart "surdegsjäst". FOTO: Kronjäst

De här frasiga frallorna håller länge utan att börja smula.

Läs också: Baka en saftig sockerkaka

Jumpy graham

Skriv ut

Ingredienser

  • 150 g (1 påse) Kronjäst Surdeg Fullkornsvete, färsk
  • 1/2 pkt jäst för
  • 5 dl vatten, kallt
  • 10 dl vetemjöl special
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk god matolja
  • 1,5 solrosfrön
  • Pensling
  • vatten
  • vallmofrön

Gör så här

  1. Lös jästen i vattnet. Blanda alla ingredienser utom saltet och solrosfröna som tillsätts på slutet. Knåda i maskin 3 minuter långsamt och 6 minuter snabbt. Dubbla tiden om du knådar för hand. Häll i saltet och knåda degen några minuter till och tillsätt därefter solrosfröna.
  2. Lägg degen i en oljad större bunke då den gärna vill ha lite utrymme att jäsa på. Täck den även med plast eller bakduk och låt vila i 40 minuter. Vik in kanterna mot mitten, vänd på degen och låt den ligga 40 minuter till
  3. Vänd försiktigt upp degen på mjölat bord och dela i 35 bitar. Fördela bitarna på plåtar med bakplåtspapper. Ställ plåtarna i en avstängd ugn med endast lampan på och låt jäsa i 50 minuter, eller jäs i rumstemperatur täckta med bakduk i 80 minuter.
  4. Ta ut plåtarna ur ugnen och sätt ugnen på 275 grader.
  5. Låt bröden stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Pensla bröden med vatten och strö på vallmofrön. Sätt in bröden mitt i ugnen och sänk temperaturen till 230°C. Grädda i cirka 10 minuter.

Recept: Kronjäst

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen