Recept 22 september 2021
Jumpy graham: Baka smart med färdig surdeg
Ett hejdlöst gott surdegsbröd med krämigt inre och frasig frallyta.
De här frasiga frallorna håller länge utan att börja smula.
Läs också: Baka en saftig sockerkaka
Jumpy graham
Skriv ut
Ingredienser
- 150 g (1 påse) Kronjäst Surdeg Fullkornsvete, färsk
- 1/2 pkt jäst för
- 5 dl vatten, kallt
- 10 dl vetemjöl special
- 2 dl grahamsmjöl
- 1,5 tsk salt
- 2 msk god matolja
- 1,5 solrosfrön
- Pensling
- vatten
- vallmofrön
Gör så här
- Lös jästen i vattnet. Blanda alla ingredienser utom saltet och solrosfröna som tillsätts på slutet. Knåda i maskin 3 minuter långsamt och 6 minuter snabbt. Dubbla tiden om du knådar för hand. Häll i saltet och knåda degen några minuter till och tillsätt därefter solrosfröna.
- Lägg degen i en oljad större bunke då den gärna vill ha lite utrymme att jäsa på. Täck den även med plast eller bakduk och låt vila i 40 minuter. Vik in kanterna mot mitten, vänd på degen och låt den ligga 40 minuter till
- Vänd försiktigt upp degen på mjölat bord och dela i 35 bitar. Fördela bitarna på plåtar med bakplåtspapper. Ställ plåtarna i en avstängd ugn med endast lampan på och låt jäsa i 50 minuter, eller jäs i rumstemperatur täckta med bakduk i 80 minuter.
- Ta ut plåtarna ur ugnen och sätt ugnen på 275 grader.
- Låt bröden stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Pensla bröden med vatten och strö på vallmofrön. Sätt in bröden mitt i ugnen och sänk temperaturen till 230°C. Grädda i cirka 10 minuter.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.