Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 22 september 2021

Jumpy graham: Baka smart med färdig surdeg

Ett hejdlöst gott surdegsbröd med krämigt inre och frasig frallyta.

 Supergoda frallor med smart "surdegsjäst".
Supergoda frallor med smart "surdegsjäst". FOTO: Kronjäst

De här frasiga frallorna håller länge utan att börja smula.

Läs också: Baka en saftig sockerkaka

Jumpy graham

Skriv ut

Ingredienser

  • 150 g (1 påse) Kronjäst Surdeg Fullkornsvete, färsk
  • 1/2 pkt jäst för
  • 5 dl vatten, kallt
  • 10 dl vetemjöl special
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk god matolja
  • 1,5 solrosfrön
  • Pensling
  • vatten
  • vallmofrön

Gör så här

  1. Lös jästen i vattnet. Blanda alla ingredienser utom saltet och solrosfröna som tillsätts på slutet. Knåda i maskin 3 minuter långsamt och 6 minuter snabbt. Dubbla tiden om du knådar för hand. Häll i saltet och knåda degen några minuter till och tillsätt därefter solrosfröna.
  2. Lägg degen i en oljad större bunke då den gärna vill ha lite utrymme att jäsa på. Täck den även med plast eller bakduk och låt vila i 40 minuter. Vik in kanterna mot mitten, vänd på degen och låt den ligga 40 minuter till
  3. Vänd försiktigt upp degen på mjölat bord och dela i 35 bitar. Fördela bitarna på plåtar med bakplåtspapper. Ställ plåtarna i en avstängd ugn med endast lampan på och låt jäsa i 50 minuter, eller jäs i rumstemperatur täckta med bakduk i 80 minuter.
  4. Ta ut plåtarna ur ugnen och sätt ugnen på 275 grader.
  5. Låt bröden stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Pensla bröden med vatten och strö på vallmofrön. Sätt in bröden mitt i ugnen och sänk temperaturen till 230°C. Grädda i cirka 10 minuter.

Recept: Kronjäst

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen